Cum a apărut Prometeu lângă Barajul Vidraru. Monumentul care stârnește reacții internaționale

de D.G.    |    08 Sep 2016   •   13:08
Cum a apărut Prometeu lângă Barajul Vidraru. Monumentul care stârnește reacții internaționale

În zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleasa, se afla Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricitatii.

Statuia a fost realizata de sculptorul Constantin Popovici(1938 – 1995) in anul 1965 si il infatiseaza pe Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii.

Jurnaliștii de la Lonely Planet au ironizat într-un articol monumentul:

„Probabil una dintre cele mai ironice construcții din era comunistă ridicate în Europa de Est se găsește la Barajul Vidraru din România, unde o statuie a lui Prometeu (cel care a furat focul de la zei) înaltă de 10 metri amintește de unul dintre cele mai mari proiecte hidroenergetice ale Blocului Comunist”, au scris jurnaliștii.

In mitologia greaca Prometeu era considerat drept unul dintre binefacatorii oamenilor, deoarece a daruit oamenilor focul. Zeus il inlantuie pe Prometeu de o stanca pe muntele Kazbek din Caucaz, unde un vultur urias ii devoreaza zilnic ficatul, care peste noapte se regenereaza.

Heracle ucide vulturul si-l elibereaza pe Prometu, ale carui chinuri se sfarsesc.

Intr-o alta varianta, Prometeu nu s-ar fi mulţumit sa le dea oamenilor focul, ci ar fi creat el insusi oameni din huma, insufletindu-i cu ajutorul focului.

Statuia lui Prometeu (Monumentul Electricitatii) - Barajul Vidraru este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia.

Parteneri
x close