Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum a cucerit o prințesă româncă, în 1855, Vârful Monch din Alpii Bernezi

Cum a cucerit o prințesă româncă, în 1855, Vârful Monch din Alpii Bernezi

Cum a cucerit o prințesă româncă, în 1855, Vârful Monch din Alpii Bernezi
07 Apr 2017   •   23:46

În secolul XIX, societatea aristocratică fusese cucerită de inteligența, frumusețea și curajul unei prințese românce. Dora D`Istria, pe numele său real Elena Ghica, s-a născut în Bucureşti, la 3 februarie 1828, fiind prima dintre cei cinci copii ai banului Mihalache Ghica şi nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.

Dacă intervențiile sale din politica rusească (a fost căsătorită cu ofițerul rus Alexandr Kolțov Masalski) au fost contracarate prin biciuirea tinerei la Prefectura din Sankt Petersburg, îndârjirea sa în cucerirea vârfului Monch a făcut-o să intre în istorie drept una dintre primele femei alpiniste ale Europei.

În primăvara lui 1855, Elena Ghica a decis să plece în Occident cu scopul de a-și expune planurile umanitare și viziunile progresiste. Pentru a părăsi tărâmurile rusești, prințesa a susținut că asprul climat petersburghez îi șubrezește sănătatea. Părăsind cetatea, Dora D`Istria s-a stabilit temporar în Elveția, unde avea să scrie istorie.

La scurt timp de la stabilirea în Elveția, Elena Ghica își anunță cercul de prieteni că vrea să ajungă pe vârful Monch și că are nevoie de ajutor pentru a-și îndeplini visul. Prietenii săi fie au crezut că bravează, fie au încercat să o convingă că o asemenea expediție este irealizabilă.

Continuarea, pe emunte.ro.

 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close