Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum a produs nava comandată de Traian Băsescu cel mai mare incendiu de pe Sena

Cum a produs nava comandată de Traian Băsescu cel mai mare incendiu de pe Sena

Cum a produs nava comandată de Traian Băsescu cel mai mare incendiu de pe Sena
25 Feb 2019   •   17:58

O catastrofă navală aparte a avut loc în 1981, în apropiere de Rouen (Franţa), pe Sena, în ea fiind implicat petrolierul românesc „Argeş”, condus pe atunci de către Traian Băsescu.

Ediţia din 11 septembrie 1981 a cotidianului regional „Paris –Normandie“ titrează pe prima pagină: „Fapte şi oameni. Sena în flăcări în faţa rafinăriei «Shell». Dramă evitată cu precizie în apropiere de Rouen“, articol semnat de François Henriot, scrie Adevarul.

Potrivit celor consemnate, în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1981, în jurul orei 8,30, în aval de Rouen, în dreptul rafinăriei „Shell“, fluviul Sena a luat foc în mod inexplicabil şi terifiant. O uriaşă pată de combustibil uşor, nafta, s-a aprins instantaneu, pe o lungime de circa trei kilometri.

 Articolul semnala şi primele suspiciuni ale anchetatorilor referitoare la cauza incendiului, întrucât Poliţia bănuia că tancul românesc „Argeş“ ar fi fost la originea deversării de combustibil uşor. A doua zi, acelaşi cotidian a revenit cu o notiţă din care reieşea că instalaţiile rafinăriei „Shell“ nu au stat la originea acelei scurgeri de produse petroliere aromatice. În schimb, o testare a circuitului de pompare de pe petrolierul „Argeş“ a întărit suspiciunile că nava românească ar fi suferit o defecţiune ce ar fi putut fi la originea deversării de combustibil în apele Senei.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close