Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum ar fi decis Elena Ceaușescu să ascundă cadavrele primilor 43 de morți de la Timișoara

Cum ar fi decis Elena Ceaușescu să ascundă cadavrele primilor 43 de morți de la Timișoara

Cum ar fi decis Elena Ceaușescu să ascundă cadavrele primilor 43 de morți de la Timișoara
02 Dec 2019   •   16:36

Pe data de 16 decembrie 1989 a izbucnit un protest în Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Acesta din urmă avusese curajul să critice regimul comunist.

Protestele au continuat și în zilele următoare și armata a eșuat în a restabili ordinea. Astfel, în seara zilei de 17 decembrie au avut loc confruntări între protestatari și autorități. 43 de civili au fost uciși de reprezentanții armatei. Autoritățile aveau două variante: fie să explice faptele, fie să le ascundă. Au ales a doua variantă.
Cum au decis autoritățile să se ascundă cadavrele?

În ziua de 18 decembrie, 43 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrație, dar și ale unor răniți executați în Spitalul Județean, au fost sustrase de la morga spitalului (geamurile au fost acoperite cu perdele și becurile din curtea spitalului au fost stinse) și duse la București pentru ca urmele represiunii să fie șterse. Generarul Constantin Nuţă a fost cel care i-a ordonat lui Ion Deheleanu, şeful Miliţiei Timiş, să se ocupe de „problemă”.


Continuarea, pe Shtiu.ro.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close