Antena 3 Actualitate Inedit Cum arată cel mai vestic punct al României, locul de întâlnire a granițelor dintre trei state: România, Ungaria și Serbia. Îți poate stârni fiori!

Cum arată cel mai vestic punct al României, locul de întâlnire a granițelor dintre trei state: România, Ungaria și Serbia. Îți poate stârni fiori!

13 Dec 2019   •   22:55
Cum arată cel mai vestic punct al României, locul de întâlnire a granițelor dintre trei state: România, Ungaria și Serbia. Îți poate stârni fiori!

Triplex Confinium (în latină graniță triplă) este locul de întâlnire a granițelor dintre trei state, România, Ungaria și Serbia. Acest punct, cel mai vestic al României, aflat în dreptul localității Beba Veche din județul Timiș, a fost marcat în anul 1920 cu o piatră de hotar monumentală, cu trei fațete pe care au fost încrustate stemele celor trei state vecine.

O zonă restrânsă în jurul acestui punct se consideră teritoriu neutru faţă de cele tei ţări. Tot în acest punct este amplasată și borna piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema ţării.dată cu amenințarea migrației pe granița maghiară a fost ridicat un gard, care bineînțeles se termină în acest punct. Locul pe cât de simbolic este pe atât de plin de fiori pentru cei care vin să îl viziteze. Amplasamentul bornei în mijlocul câmpului, arată cât de artificiale sunt granițele de acest tip. De asemenea amintește parcă de locul pe care trebuiau să îl treacă românii care voiau să fugă din România ceaușistă înaninte de 1989.

Pe partea românească, în afara stemei mai este înscrisă şi data „4 VI 1920”.Pentru a ajunge în cel mai vestic punct din România, se urmează drumul naţional DN6, de la Timişoara până la Sânnicolau Mare, de unde se face stânga pe drumul judeţean DJ 682 către Beba Veche (34 km). După traversarea localităţii Beba Veche se mai parcurg 3 km, pe acelaşi drumul principal, recent modernizat. Se trece de postul grănicerilor aflat la marginea satului, se traversează podul turcesc şi se ajunge la capătul drumului.

Continuarea, pe turismistoric.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close