Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum arăta primul „român” care a locuit pe aceste meleaguri. Reconstituire digitală - FOTO

Cum arăta primul „român” care a locuit pe aceste meleaguri. Reconstituire digitală - FOTO

Cum arăta primul „român” care a locuit pe aceste meleaguri. Reconstituire digitală - FOTO
09 Oct 2018   •   21:47

Oamenii moderni sunt pe tărâmul actual al „Bătrânului Continent” de peste 35.000 de ani. Greu de crezut sau nu, primul Homo Sapiens care a locuit în Europa a trăit chiar pe teritoriul actualei noastre țări. Specialiștii au folosit fragmente de craniu și au reușit să-i refacă chipul în mod digital. 

În anul 2002, în Peștera cu Oase, în apropiere de orasul Anina, au fost descoperite fosilele a trei indivizi (Oase 1, Oase 2 și Oase 3) ce datează din urmă cu 35.000 de ani (40.500 folosind date calibrate), acestea fiind cele mai vechi rămășițe ale omului modern găsite vreodată în Europa.

O mandibulă de Homo Sapiens, care mai păstra cinci molari, şi care a ajuns ulterior pentru analize la Institutul de cercetări speologice din Cluj-Napoca, iar de aici în Statele Unite ale Americii o face să fie cea mai veche fosilă din Europa. Aceasta prezintă similitudini cu cele întâlnite la omul de Neandertal, cu care Homo Sapiens (actualul om modern) a fost contemporan în urmă cu zeci de mii de ani. Aceasta este dovada irefutabilă că cele două specii s-au încrucișat, deși oamenii de știință erau de altă părere.

Continuarea, pe Shtiu.ro.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close