Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum au dat târcoale militarii sovietici Tezaurului României, care era ascuns într-o peşteră de lângă Mănăstirea Tismana

Cum au dat târcoale militarii sovietici Tezaurului României, care era ascuns într-o peşteră de lângă Mănăstirea Tismana

Cum au dat târcoale militarii sovietici Tezaurului României, care era ascuns într-o peşteră de lângă Mănăstirea Tismana
04 Oct 2016   •   09:26

Peştera de lângă Mănăstirea Tismana este locul în care, în deplin secret, a fost depozitat, în perioada 1944-1947, tezaurul reprezentând 242 de tone de aur al României, pentru a fi ferit din calea ruşilor şi a nemţilor care pe-atunci îşi disputau teritoriul ţării, scrie Adevarul.

Deşi operaţiunea a fost secretă, în mai multe rânduri au fost semnalaţi în localitatea Tismana şi chiar în zona mănăstirii militari sovieticii. Tezaurul a fost ascuns, iniţial, într-o pivniţă din mănăstire, dar, pentru că s-a considerat că acel loc nu este sigur, aurul a fost mutat într-o peşteră de lângă sfântul lăcaş de cult.

Militarii sovietici au dat târcoale tezaurului, prezenţa acestora fiind semnală în mai multe rânduri de către responsabilii armatei şi cei ai BNR.

„Documentele identificate până acum menţionează în două rânduri prezenţa unor militari sovietici la Tismana, în perioada cât s-a aflat acolo Tezaurul BNR. Prima menţiune este din februarie 1945. Este o informare trimisă guvernatorului Băncii Naţionale, la 16 februarie: «Avem onoarea de a vă informa că în dimineaţa zile de 14 crt., pe la orele 12,30, s-au prezentat la mănăstire doi ofiţeri sovietici (un maior, în uniformă, şi un locotenent, îmbrăcat civil). De îndată ce turismul cu care au venit a fost somat să oprească la primul post de santinelă, numiţii au descins din maşină, prezentându-se ofiţeului ce i-a întâmpinat (lt. Popescu Nicolae). Locotenentul sovietic, în limba română, a rugat ofiţerul român a-i conduce la domnul comandant al detaşamentului, care între timp, fusese înştiinţat de această vizită. Fiind primiţi imediat, prezentând delegaţiile de serviciu, au declarat că sunt reprezentanţii Comisiei de armisitiţiu pentru judeţul Gorj, dorind a se informa, potrivit clauzelor de armistiţiu, de efectivele detaşamentului'.'

Mai mult, pe adevarul.ro.

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close