Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum au vrut maghiarii să alipească Ungariei întregul Banat

Cum au vrut maghiarii să alipească Ungariei întregul Banat

Cum au vrut maghiarii să alipească Ungariei întregul Banat
Sursa foto: foto: istoriabanatului.ro
08 Dec 2016   •   10:04

Banatul a fost timp de aproape patru luni republică autonomă, dar nu independentă. Se întâmpla în 1918, în vremuri tulburi, exact în momentul în care s-a anunţat sfârşitul primului război mondial şi destrămarea Imperiului Austro-Ungar.

Subiectul sensibil al Republicii Bănăţene nu a fost prea des adus în actualitate. Unul dintre istoricii care au cercetat şi au scris despre acestă temă este profesorul reşiţean Mircea Rusnac, care a dorit să abordeze episodul fără patimi naţionaliste. Rusnac spune că adevărul trebuie să fie cunoscut pentru a fi mai greu de combătut.

Proclamarea republicii, încheierea războiului şi destrămarea imperiului Proclamarea Banatului ca republică s-a făcut la 31 octombrie 1918, iar vestea a fost primită bine de populaţie, însă s-a întâmplat mai ales pentru că odată cu proclamarea s-au mai anunţat încă două lucruri esenţiale.

“Populaţia s-a bucurat pentru că odată cu proclamarea acestei republici s-a mai anunţat faptul că războiul se încheiase dar şi căderea imperiului. În sensul acesta a fost o bucurie unanimă, pentru că venea pacea, după patru ani de război. În privinţa republicii, cei care au primit-o cel mai bine au fost germanii şi maghiarii, pentru că germanii intenţionau să menţină unitatea Banatului, fiind mulţi şi în partea care a revenit ulterior României şi în partea care a revenit Serbiei. Inclusiv grupul etnic german ar fi fost divizat, ceea ce ulterior s-a întâmplat de altfel, prin divizarea Banatului. Românii tindeau către România, cel puţin conducerea naţionalităţii române, sârbii tindeau către Serbia, iar maghiarii către Ungaria. În privinţa asta nu a fost o majoritate clară într-o direcţie, pentru că Banatul era un mozaic etnic şi nicio naţionalitate nu era majoritară în regiune”, a declarat Rusnac pentru Adevărul.

Continuarea, AICI.

 

×
Subiecte în articol: Banat Ungaria
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close