Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum i-ar fi otrăvit Ceaușescu pe români. Milioane de oameni au căzut în această capcană

Cum i-ar fi otrăvit Ceaușescu pe români. Milioane de oameni au căzut în această capcană

Mulți români susțin că pe vremea comunismului alimentele erau mai sănătoase, lipsite de aditivii de astăzi care au acaparat absolut toate alimentele. Totuși, o dezvăluire recentă demontează acest mit.

Cum i-ar fi otrăvit Ceaușescu pe români. Milioane de oameni au căzut în această capcană
de Gabriel Dano    |    15 Feb 2021   •   21:09

Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS a scris pe Facebook despre cum a descoperit o femeie că parizerul pe care l-au mâncat milioane de români în epoca ceaușistă era cancerigen. Desigur, totul a fost mușamalizat la vremea aceea de comuniști.

Marilena Vasile a avut curiozitatea să verifice ce conțineau 49 de probe luate din preparatele din carne care se comercializau în București și Ploiești (salamuri, mezeluri, parizer etc.). Le-a putut cerceta, pentru că atunci era ingineră chimistă angajată la o sucursală din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor, scrie Playtech.ro.

Ce a descoperit Marilena Vasile era fosfoliant. Era un adeziv „alimentar” produs de Combinatul de Îngrășăminte Chimice Valea Călugărească ce a ajuns în mezeluri pentru că regimul condus de Nicolae Ceaușescu a decis să reducă importurile de adjuvanți alimentari pe fondul politicii generale de reducere a cheltuielilor valutare. Astfel, au folosit adezivul încă din 1982 în fabricarea mezelurilor.

Deși știa cât este de toxic, Ministerul Sănătății a avizat folosirea acestuia pentru un an. Însă, ttermenul a fost ulterior prelungit, la insistențele ministerului Agriculturii, sub presiunile sistemice ale partidului.

„Îngrozită de ce tocmai descoperise, Vasile Marilena a trimis probele la Institutul de Igienă și Sănătate Publică din București, la laboratorul I.G.S. și LAREX și la laboratorul de analize a produselor de origine animală – OBOR. Rezultatele au venit să confirme primele informații.”

Descoperirea a fost atât de gravă încât despre demersul ei au aflat cei mai importanți oameni din România comunistă, cum ar fi Emil Macri (șeful Direcției a II-a a DSS), Iulian Vlad (adjunctul ministrului de Interne), Tudor Postelnicu (la acea vreme șeful Departamentului Securității Statului) și chiar Nicolae Ceaușescu.

Din cauza radioactivității foarte mari, leziunile provocate de fosfoliant erau ireversibile. Pentru copii și femeile gravide efectele erau extrem de grave. Spre exemplu, conținutul de fluor era de 112-289 mg/kg față de 30 mg/kg admis, de la peste trei la aproape zece ori mai mult, generând, astfel „efecte toxice cumulative”.

Conținutul de elemente radioactive depășea cu mult limitele normelor sanitare astfel: Uraniu-238 față de 0,1 pCi/g admis, probele conțineau 3-7,3 pCi/g (mai exact de la 30 de ori la 73 de ori mai mult!].

Radiu-226 față de 0,002 pCi/g admis, în probe se putea găsi 0,05-0,12 pCi/g [de la 25 la 60 de ori mai mult!]. Toate astea produceau „efecte cancerigene și teratogene (malformații congenitale)”. În plus, conținutul de plumb era de 1,14-1,52 mg/kg față de 1,0 mg/kg admis.

Conținutul de arsen al probelor fusese de 0,89-0,96 mg/kg față de 0,15 mg/kg admis [adică de șase ori mai mult!].

×
Subiecte în articol: ceausescu
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close