Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum l-a ascuns Ceaușescu pe cel mai vânat terorist din lume

Cum l-a ascuns Ceaușescu pe cel mai vânat terorist din lume

Cum l-a ascuns Ceaușescu pe cel mai vânat terorist din lume
24 Noi 2016   •   15:00

Cel mai temut terorist al anilor '80 a avut barlog sigur in Romania. Primea misiuni de la Ceausescu, bani si arme de la Securitate. Paradox: de cate ori isi facea aparitia in Bucuresti, ofiterii USLA care aveau misiunea sa-l captureze erau trimisi de sefii lor sa se bronzeze pe Litoral. Asa, ca sa nu se intalneasca, din intamplare, cu "vanatul", potrivit Jurnalul.

Personaj de legenda, Ilici Ramirez Sanchez, zis "Carlos Sacalul", a fost in Romania la el acasa. In Europa occidentala, vreme de doua decenii, a semanat sange. Pe urmele pasilor sai calatorea, de la Paris la Viena si apoi la Madrid, moartea.

Ucidea cu sange rece, cu trei gloante in cap. Cu acelasi calm planifica atentate cu bomba. Le regiza si lasa altora sarcina sa le duca la indeplinire. Il vanau CIA si Mossad. Il curtau Arafat si George Habash. Ceausescu il cocolosea. Ii dadea bani, arme si gazduire, cerandu-i in schimb sa-i rezolve murdarele rafuieli cu adversarii politici din Diaspora.

Oficial, si la noi in tara, Carlos era un proscris. Fotografiile lui erau agatate pe pereti, la punctele de frontiera. Fotografii vechi, care n-aveau nimic in comun cu infatisarea reala a teroristului. Unitatea antitero primise misiunea sa-l captureze cand intra in Romania.

Paradoxal, cand "Sacalul" intra in Bucuresti, ocrotit de un grup de "initiati" din "celula R" a Securitatii, ofiterii care-l aveau in lucru erau trimisi la plimbare, pe Litoral. Dupa '90, colonelul Nica, ofiterul care pastra contactul cu temutul terorist, a confirmat legaturile Securitatii cu "Sacalul".

La scurta vreme, Nica si colaboratorii sai apropiati au murit de cancer. Secretele lor i-au insotit in mormant. Teroristul a fost prins in Sudan si condamnat pe viata, in Franta. N-a vorbit nimic despre misiunile primite de la Ceausescu si nici nu va vorbi.

Ancheta declansata la Bucuresti de justitia europeana a murit in fasa, din lipsa de probe. Iar dosarele SIE pe aceasta tema (caci cele SRI nu contin decat file albe) vor ramane bine incuiate, clasificate pentru inca multi ani.

Continuarea, pe jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close