Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum s-a stins cel mai mare dușman al lui Ceaușescu. Avea 91 de ani și i se spunea "Ochiosul"

Cum s-a stins cel mai mare dușman al lui Ceaușescu. Avea 91 de ani și i se spunea "Ochiosul"

Cum s-a stins cel mai mare dușman al lui Ceaușescu. Avea 91 de ani și i se spunea "Ochiosul"
22 Oct 2019   •   00:08

Nițu Stan, zis ”Ochiosul”, s-a stins la 91 de ani. În 1957, țăranii s-au opus colectivizării, iar Stan a condus revolta. La fața locului a fost Nicolae Ceaușescu, al doilea om ca importanță din Ministerul Forțelor Armate.

Reprimarea e sângeroasă: nouă morți, 48 de răniți. ”Ochiosul” e condamnat la șase ani de temniță grea, pentru ”revoltă împotriva orânduirii sociale”. A mâncat bătaie cât pentru 10 vieți

Nițu Stan, din Vadu Roșca, a fost coborât la cele sfinte. Țăran simplu. Fără salve de tun, fără televiziuni. Avea 91 de ani și, la îngropăciune, în afara preotului, au mai venit câțiva oameni de-ai locului. Nu mulți, o mână. Și ei, la fel de neimportanți. L-au plâns pe ”Ochiosul”, apoi am mers spre pomană.

Doar ei știau că se stinsese cel mai mare dușman al lui Nicolae Ceaușescu, omul care a condus prima revoltă adevărată anticomunistă din istoria noastră: 1957, Vadu Roșca.

Continuarea, pe A1 Premium.

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close