Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum și-au salvat polonezii tezaurul, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost mai isteți decât românii

Cum și-au salvat polonezii tezaurul, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost mai isteți decât românii

Cum și-au salvat polonezii tezaurul, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost mai isteți decât românii
Sursa foto: foto: Pixabay.com
12 Feb 2019   •   16:15

La 1 septembrie 1939, prin atacul Germaniei asupra Poloniei, începea Al Doilea Război Mondial. În ciuda efortului militar, Polonia a fost învinsă până la sfârșitul lunii, decisivă fiind invazia sovietică declanșată la 17 septembrie. Cu toate că existau tratate defensive semnate cu România, Polonia nu a activat clauza de apărare, care oricum nu putea să producă vreun efect real. În schimb, România a ajutat guvernul și autoritățile poloneze să tranziteze țara noastră pentru a ajunge în siguranță în Occident, împreună cu o parte a armatei, mulți civili și... cu tezaurul polonez.

Când vorbim despre tezaurul polonez care a tranzitat România în 1939, vorbim de fapt despre două tezaure – cel de la castelul Wawel și tezaurul statului polonez, acesta din urmă fiind ulterior împărțit în două. Toate trei vor avea povestea lor aventuroasă, din momentul în care au scăpat din ghearele germanilor și sovieticilor, până la reîntoarcerea în țară. Un lucru e sigur: fără ajutorul românesc, acest lucru ar fi fost complet imposibil. România s-a declarat neutră, dar a permis tranzitarea teritoriului său de către materiale de război necesare Poloniei și, în ciuda protestelor germane, a permis refugierea a peste 100.000 de polonezi.

Continuarea, pe Historia.ro.

×
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close