Antena 3 CNN Actualitate Inedit De ce costumul lui Moş Crăciun este roşu. Explicaţia mai puţin ştiută

De ce costumul lui Moş Crăciun este roşu. Explicaţia mai puţin ştiută

De ce costumul lui Moş Crăciun este roşu. Explicaţia mai puţin ştiută
23 Dec 2016   •   19:53

Moș Crăciun există de când s-a născut fiecare copil. Însă imaginea pe care cel mai popular moșneag din lume o are astăzi, a fost creată de desenatorul german Thomas Nast în anul 1862, când a publicat desenul în revista „Harper’s Weekley”. Ilustrația urează „Crăciun fericit tuturor!” și conține un portret pe care toți îl recunoaștem astăzi: Moș Crăciun.

Înainte de asta, Moș Crăciun era prezentat în haine de culori diferite: verde, violet, albastru sau maro, iar pe cap purta coroană de vâsc, o pălărie, mitra unui episcop sau o glugă.

Un rol important în conturarea lui Moș Crăciun, așa cum îl știm cu toții astăzi, l-a avut și pastorul american Clement Clarke Moore, autorul unui poem ce îl înfățișa pe Sfântul Nicolae ca un personaj simpatic, dolofan și zâmbitor, care împarte cadouri copiilor dintr-o sanie trasă de reni.

În anul 1931, Moș Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfășurată de o celebră companie de băuturi răcoritoare. Totul a început când Archie Lee, directorul de creație al companiei americane, a venit cu ideea de a-l redesena pe Moș Crăciun, transformându-l într-un vector de imagine pentru una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare din lume.

Lee a hotărât să îl angajeze pe artistul grafic suedez Haddon Sundblom, pentru a-l redesena pe Moș Crăciun. Sundblom a folosit ca sursă de inspirație poemul scris în 1823 de Clarke Moore, „A Visit From Saint Nicholas/ O vizită a Sfântului Nicolae” și i-a conturat îndrăgitului moșneag burta durdulie, barba generoasă, aerul jovial și costumul roșu.

Când campania a fost dată publicului, imaginea lui Moș Crăciun într-o mantie roșie a devenit populară în întreaga lume. De atunci, personajul principal al Crăciunului nu și-a mai schimbat costumul, rămânând în imaginea tuturor îmbrăcat în roșu, scrie unica.ro. 

×
Subiecte în articol: Mos Craciun costum Crăciun
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close