De ce este albă zăpada?

de D.G.    |    14 Noi 2016   •   16:51
De ce este albă zăpada? foto: pixabay.com

Albul pur al zăpezii este atât de efemer... Cât de dezamăgitor este să vezi cum se topesc, într-o vreme mai caldă, fulgii de nea imediat ce ating pământul. Cât de trişti am fost în copilărie constatând, la un moment dat, că omul nostru de zăpadă s-a transformat într-o băltoacă! Albul omătului se preschimbă într-o apă limpede. Unde dispare culoarea albă? De ce zăpada este albă?

Ochiul nostru percepe culorile graţie luminii, care înglobează un curcubeu cu toate culorile spectrului, scrie diane.ro. Atunci când lumina ajunge la un obiect, acesta absoarbe un fascicul al spectrului luminii, dar reflectă înapoi o parte a spectrului, iar acest lucru ne permite să vedem ceva ca având culoare. Un măr roşu, absoarbe, de exemplu, toate culorile cu excepţia celei roşii. El reflectă astfel lumina roşie şi percepem mărul că fiind roşu.

În cazul zăpezii, se întâmplă cu totul altceva. În ea intră toate culorile spectrului, iar lumina se reflectă atât de mult între cristalele zăpezii încât nu este separată nici o culoare. Din această cauză, lumina este reflectată către noi în toate culorile spectrului, nu doar în una. Când se petrece asta, lumina devine albă, şi percepem zăpada ca fiind albă.

x close