Antena 3 CNN Actualitate Inedit De ce s-au încumetat sașii și șvabii să străbată atâta drum până în spațiul românesc și care le-a fost soarta

De ce s-au încumetat sașii și șvabii să străbată atâta drum până în spațiul românesc și care le-a fost soarta

De ce s-au încumetat sașii și șvabii să străbată atâta drum până în spațiul românesc și care le-a fost soarta
Sursa foto: foto: Pixabay.com
18 Oct 2017   •   08:05

Pe teritoriul ţării noastre au avut loc în trecut două valuri de imigrare importante. Deja în secolul al 12-lea pornesc din vest grupuri de populaţie care se vor stabili în Transilvania. Alte grupuri vor poposi începând cu secolul al 17-lea prin sud. Dar de ce s-au încumetat şvabii şi saşii să străbată atâta drum şi care le-a fost soarta?

Războaiele cu otomanii au depopulat mari întinderi din Câmpia Panoniei, şi cu toate acestea graţie reuşitelor militare ale prinţului Eugeniu la finele secolului al 17-lea, habsburgii i-au împins înapoi pe duşmanii lor turci. Pentru a stimula colonizarea zonelor răvăşite apare în 1689 Patentul cezaro-crăiesc de repopulare care permite libertatea oricăroro grupe de populaţie din Imperiu să se stabilizeze în est. colonizatorii trebuie însă să îndeplinească trei condiţii minimale:recunoaşterea autorităţii împăratului habsburgic, credinţa catolică precum şi angajarea la apărarea graniţelor.

Continuarea, pe Historia.ro.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close