Antena 3 CNN Actualitate Inedit De ce țânțarii îi înțeapă doar pe unii oameni. Misterul a fost rezolvat

De ce țânțarii îi înțeapă doar pe unii oameni. Misterul a fost rezolvat

Oamenii de știință au descoperit motivele pentru care unele persoane atrag țânțarii ca un magnet. Motivul se află chiar pe pielea noastră.

De ce țânțarii îi înțeapă doar pe unii oameni. Misterul a fost rezolvat
Sursa foto: Gettyimages | Jon Cherry / Stringer
de Ioana Mircea    |    23 Oct 2022   •   23:11

Timp de trei ani, o echipă de cercetători condusă de Leslie Vosshall, profesor la Universitatea Rockefeller și șeful laboratorului de neurogenetică și comportament, a încercat să identifice de ce anumiți oameni par să atragă mai mulți țânțari decât alții.

În studiul lor, aceștia au colaborat cu 64 de voluntari să și le-au solicitat acestora să poarte ciorapi de nylon pe brațe, șase ore pe zi, timp de mai multe zile.

Echipa studiului a eliberat apoi țânțari de febră galbenă, numiți științific Aedes aegypti, în cameră, și a observat care dintre ciorapi a atras cele mai multe insecte.

Acest test a permis cercetătorilor să separe participanții la studiu în „magneți de țânțari”, ai căror ciorapi au atras mulți țânțari, și „atractori scăzuți”, care nu au ademenit așa mulți țânțari.

Oamenii de știință au examinat pielea „magneților de țânțari” și au descoperit 50 de compuși moleculari care erau mai mari la acești participanți decât la ceilalți.

Se pare că „magneții de țânțari” aveau rate mult mai mari de acid carboxilic pe piele, față de „atractorii scăzuți”.

Acizii carboxilici se găsesc în sebumul de pe piele, substanța uleioasă care creează o barieră și ne ajută să ne menținem pielea hidratată.

Bacteriile benefice de pe piele „mestecă acești acizi, care produc mirosul caracteristic oamenilor” – care poate fi ceea ce „atrage țânțarii”, a spus Vosshall.

Un participant, identificat ca Subiectul 33, a fost atracția numărul 1 pentru țânțari: ciorapii subiectului au fost de 100 de ori mai atrăgători pentru țânțari, potrivit CNN.com.

×
Subiecte în articol: tantari
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close