Antena 3 CNN Actualitate Inedit ''De pe vremea lui Pazvante Chiorul''. Cine este personajul care stă la originea cunoscutei expresii româneşti

''De pe vremea lui Pazvante Chiorul''. Cine este personajul care stă la originea cunoscutei expresii româneşti

''De pe vremea lui Pazvante Chiorul''. Cine este personajul care stă la originea cunoscutei expresii româneşti
Sursa foto: foto: Wikipedia.org
27 Ian 2017   •   19:45

Osman Pazvantoglu a fost un soldat otoman, devenit un rebel împotriva stăpânirii otomane, apoi guvernator al paşalei Vidin din 1799. În urma unor bătălii îşi pierde un ochi, de unde i se trage şi numele popular de „Pazvante Chiorul“. În limba română a rămas expresia „de pe vremea lui Pazvante Chiorul“, care indică ceva foarte vechi.

„Pazvante Chiorul” (1758 – 1807), pe numele său real Osman Pazvantoglu, a fost un soldat otoman ce s-a răzvrătit împotriva stăpânirii otomane, creând „statul” independent Vidin, al cărui conducător a şi devenit. El s-a născut în Bosnia, loc de unde provenea bunicul său. Pazvante Chiorul a început să lucreze ca mercenar pentru Nicolae Mavrogheni, domnitor fanariot din Ţara Românească, însă în scurt timp îl trădează şi pe acesta, fiind salvat de la moarte însă de către un revoluţionar grec. Osman Pazvantoglu a strâns o armată de mercenari şi a pornit o răscoală împotriva sultanului Selim III.


Continuarea, pe Adevărul.ro.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close