Antena 3 CNN Actualitate Inedit Descoperirea care ar putea schimba cursul istoriei | Ruinele de lângă Praga sunt mai vechi decât piramidele

Descoperirea care ar putea schimba cursul istoriei | Ruinele de lângă Praga sunt mai vechi decât piramidele

Ruinele unei structuri vechi de 7000 de ani au fost descoperite de o echipă de arheologi, în apropiere de Praga. Potrivit acestora, ruinele reprezintă una dintre „cele mai vechi dovezi ale arhitecturii” din Europa, acestea datând din epoca de piatră.

Descoperirea care ar putea schimba cursul istoriei | Ruinele de lângă Praga sunt mai vechi decât piramidele
Sursa foto: english.radio.cz
de Ioana Mircea    |    02 Oct 2022   •   22:10

Cu aproape 7.000 de ani în urmă, în perioada Epocii noi a Pietrei, o comunitate agricolă locală s-ar fi adunat într-o clădire circulară, pe care oamenii au descoperit-o abia în 2022, lângă Praga, Cehia.

Purtătorul de cuvânt al Institutului de Arheologie al Academiei Cehe de Științe, Jaroslav Ridky, a declarat că "este prea devreme pentru a avea informații despre oamenii care au construit această structură rotundă", dar este clar că aceștia făceau parte din cultura ceramicii care a înflorit între 4900 î.Hr. și 4400 î.Hr.

Structura excavată are o suprafață mare, aproximativ 55 de metri în diametru. Până acum, echipa a găsit fragmente de ceramică, oase de animale și unelte de piatră, potrivit lui Jaroslav Ridky.

Acesta a afirmat că oamenii care au făcut obiecte de ceramică în acea perioadă au construit și alte structuri circulare în regiunea Boema a Republicii Cehe.

Satele lor agricole sunt formate din mai multe case cu structuri mari, dreptunghiulare, în care încăpeau 20 până la 30 de persoane. Nu doar acolo sunt însă astfel de structuri circulare, ci și în alte zone din Europa Centrală, a spus arheologul.

"Una dintre astfel de teorii este că ar fi putut fi folosită ca centru economic, centru comercial. Ar fi putut fi, de asemenea, un centru al vreunui cult religios, unde se oficiau rituri de trecere sau ritualuri legate de perioada anului", a menționat Ridky.

Ruinele descoperite sunt formate din unul sau mai multe șanțuri largi, circulare, cu mai multe goluri care au funcționat ca intrări.

Partea interioară a fiecărei structuri era probabil căptușită cu stâlpi de lemn. Sute de astfel lucrări circulare au fost găsite în toată Europa centrală, dar toate sunt mult mai recente, potrivit Radio Prague International.

×
Subiecte în articol: Cehia descoperire arheologica Praga
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close