Antena 3 CNN Actualitate Inedit Descoperire uluitoare făcută în Galați de arheologi! Este unică în estul Europei!

Descoperire uluitoare făcută în Galați de arheologi! Este unică în estul Europei!

Singurul castru roman din Moldova va fi scos la lumină după 1.600 de ani.

Descoperire uluitoare făcută în Galați de arheologi! Este unică în estul Europei!
Sursa foto: Google Maps
02 Mar 2020   •   23:24

Singura cetate romană din Moldova, Tirighina-Barboşi, care se află chiar la marginea oraşului Galaţi, va fi restaurată şi pusă în valoare prin intermediul unui amplu proiect cu o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, scrie Adevărul.

Primăria municipiului Galaţi a scos deja la licitaţie lucrările, termenul limită de depunere a eventualelor oferte fiind 20 februarie 2020.

„În cadrul proiectului licitat se vor realiza: restaurarea şi conservarea sitului arheologic, dotarea şi punerea lui în valoare. Se vor executa lucrări de conservare şi restaurare a vestigiilor arheologice antice şi interbelice, construirea unor structuri de protecţie permanente şi temporare a acestora, amenajarea unui muzeu de sit cu punct de informare”, se menţionează în caietul de sarcini al licitaţiei.

În acelaşi timp, vor fi configurate traseele de fortificaţii şi de circulaţii antice, vor fi protejate taluzurile împotriva eroziunii, se vor face plantări şi va fi asigurat iluminatul arhitectural şi peisagistic.

Pentru accesibilitatea vizitatorilor se vor realiza nu numai drumul şi parcarea, ci şi alei pietonale. „Spaţiile vor putea găzdui festivaluri, concerte, lansări de carte şi alte acţiuni culturale”, se mai menţionează în documentul citat. De altfel, în zonă se desfăşoară, de câţiva ani, un festival de reconstituire antică, unde se strâng la fiecare ediţie mii de oameni, iar de la el au derivat mai multe acţiuni voluntare de ecologizare a promontoriului pe care se află castrul roman.

×
Subiecte în articol: castrul roman Tirighina-Barboşi
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close