Antena 3 CNN Actualitate Inedit Documentele secrete despre cancerul de prostată al lui Nicolae Ceauşescu

Documentele secrete despre cancerul de prostată al lui Nicolae Ceauşescu

În iulie 1985, colonelul George Kolt, unul dintre cei mai buni ofiţeri CIA, trimitea la directorul CIA la Washington un raport potrivit căruia Nicolae Ceauşescu urma să sufere o operaţie pentru cancer la prostată. Tot George Kolt dădea detalii şi despre situaţia dramatică din România.

Documentele secrete despre cancerul de prostată al lui Nicolae Ceauşescu
Sursa foto: sursa foto: Historia
09 Ian 2020   •   19:55

După cum preciza George Kolt, care avea multe surse de încredere în Bucureşti, ”tot mai multe informaţii de la sursele noastre indică faptul că Nicolae Ceauşescu ar putea fi supus în curând unei intervenţii chirurgicale din cauza unui cancer la prostată.

Perioada în care apare această problemă este una riscantă deoarece România trece prin mari probleme economice şi financiare înainte de iarna anului 1985, iarnă ce se anunţă una deosebit de dură”, scrie Adevărul.

Ofiţerul CIA sublinia, în informarea trimisă superiorului său, că dacă operaţia va fi necesară, aceasta va fi una dificilă deoarece Nicolae Ceauşescu ”are mai multe probleme de sănătate. Iar în cazul în care Ceauşescu nu se reface repede după intervenţia chirurgicală, bătălia pentru succesiune ar face ca soţia sa Elena şi fiul său, playboy-ul Nicu, să îşi măsoare forţele cu restul oamenilor din echipa de conducere.

George Kolt mai preciza în raport că economia României, slăbită de patru ani de austeritate severă, încă resimte efectele ultimelor ierni severe. Kolt mai spunea că ”predicţiile privind recoltele nu sunt bune, producţia industrială a scăzut şi va fi mult mai dificil să se atingă ţintele României privind exporturile”.

Ofiţerul CIA îşi încheia raportul cu o notă de avertizare: ”Sovieticii ar putea folosi noile dificultăţi economice din România pentru a îşi creşte influenţa asupra regimului de la Bucureşti. Iar dacă Ceauşescu e grav bolnav şi o luptă pentru succesiune începe, situaţia din România ar putea confrunta noul lider sovietic cu prima sa criză din Europa de Est”. Informările lui George Kolt au fost apreciate de înalţii oficiali de la Washington. Drept urmare, în 1986, după mai puţin de un an de la informarea trimisă despre Ceauşescu, George Kolt a fos tnumit director al Biroului de Analiză Europeană din cadrul CIA

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close