Antena 3 CNN Actualitate Inedit Elementul surprinzător care-i întinerește pe oameni cu cel puțin doi ani și jumătate. Se află în apropierea celor mai mulți dintre noi

Elementul surprinzător care-i întinerește pe oameni cu cel puțin doi ani și jumătate. Se află în apropierea celor mai mulți dintre noi

Viața în mediul urban implică multe riscuri, între care noxe și stres, însă chiar și în acest mediu sunt zone care îi ajută pe oameni să își încetinească procesul de îmbătrânire celulară.

Elementul surprinzător care-i întinerește pe oameni cu cel puțin doi ani și jumătate. Se află în apropierea celor mai mulți dintre noi
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2023   •   13:36

Un studiu publicat în revista Science Advances indică, în acest sens, parcurile și spațiile verzi din orașe.

Potrivit cercetării, persoanele care locuiesc în apropierea unor "insule de verdeață" sunt, în medie, mai tinere decât celelalte din punct de vedere biologic cu doi ani și jumătate, relatează presa internațională.

"Viața petrecută în proximitatea mai multor spații verzi poate să vă ajute să fiți mai tineri decât vârsta reală", spune Kyeezu Kim, autoarea principală a studiului, care este înscrisă la studii post-doctorale de medicină la Universitatea Northwestern din statul american Illinois.

"Credem că descoperirile noastre au implicații importante pentru planificarea urbană în materie de expansiune a infrastructurii verzi, pentru a promova sănătatea publică și pentru a reduce dezechilibrele în materie de sănătate", a adăugat ea.

Studiile anterioare au relevat legătură între viața în apropierea spațiilor verzi și o mortalitate mai redusă

Studii anterioare au relevat, de asemenea, o legătură între expunerea la spatiile verzi și o mai bună sănătate cardiovasculară, precum şi rate mai scăzute de mortalitate.

Însă faptul că parcurile, în sine, încetinesc îmbătrânirea celulară nu fusese clarificat până acum.

Cercetătorii estimează că activitatea fizică şi interacțiunile sociale asociate cu frecventarea parcurilor și grădinilor joacă un anumit rol în rezultatele cercetării menționate. 

Echipa care a realizat studiul publicat miercuri a examinat modificările chimice ale ADN-ului, un proces cunoscut sub numele de "metilare".

Studiul a examinat date colectate pe parcursul a 20 de ani

În cadrul cercetării au fost monitorizate, pe parcursul a 20 de ani (din 1986 până în 2006) peste 900 de persoane albe și de culoare din patru orașe americane: Birmingham, Chicago, Minneapolis și Oakland.

Cu ajutorul unor imagini din satelit, cercetătorii au măsurat distantele dintre adresele indivizilor monitorizați și zonele cu parcuri, examinând, totodată, eșantioane de sânge prelevate în al 15-lea și în al 20-lea an al studiului, pentru a determina vârstele biologice reale.

Savanții au construit apoi modele științifice pentru a evalua rezultatele și au luat în calcul o serie de variabile care ar fi putut altera analizele: educația, veniturile și fumatul.

Astfel, s-a constatat că persoanele ale căror locuințe erau înconjurate de verdeață într-un procentaj de 30% pe o rază de 5 kilometri s-au dovedit, în medie, mai tinere din punct de vedere biologic cu 2,5 ani decât persoanele ale căror locuințe sunt înconjurate de verdeața într-o proporție de 20%.

Nu toți participanții expuși la "verdeață" au "întinerit" la fel

Însă beneficiile nu au fost aceleași pentru toți participanții la studiu.

Persoanele de culoare care trăiesc în proximitatea spațiilor verzi au fost catalogate drept "mai tinere" cu doar un an în raport cu vârsta lor reală, în timp ce persoanele albe s-au dovedit cu trei ani "mai tinere".

"Stresul, calitatea spațiilor verzi învecinate şi alți factori sociali pot afecta importanța binefacerilor aduse de spațiile verzi în materie de vârstă biologică", a explicat Kyeezu Kim, indicând că aceste dezechilibre ar trebui să facă obiectul unor cercetări mai ample.

De exemplu, parcurile situat în cartierele defavorizate și utilizate pentru activități ilegale sunt mai puțin frecventate și, deci, mai puțin benefice pentru rezidenți, notează presa internațională.

Foto: Pod înconjurat de zonă arboricolă între autostrăzile I-78 și I-287 în SUA

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close