Antena 3 CNN Actualitate Inedit Elena Ceauşescu şi maicile de la Voroneţ. Povestea din anii '80 care i-a înfuriat pe români

Elena Ceauşescu şi maicile de la Voroneţ. Povestea din anii '80 care i-a înfuriat pe români

Elena Ceauşescu e fost în anii '80 cea mai puternică femeie din România şi a rămas în istorie ca un personaj negativ, care a stat în spatele unor decizii nechibzuite pentru români.

Elena Ceauşescu şi maicile de la Voroneţ. Povestea din anii '80 care i-a înfuriat pe români
06 Ian 2020   •   16:37

Printre deciziile bizare atribuite Elenei Ceauşescu s-ar fi numărat şi interzicerea vizitelor la mănăstirile din Bucovina. De ce a interzis Elena Ceauşescu vizitele la mănăstiri Radio Europa Liberă (RFE) relata în 1981 despre nemulţumirile românilor după gestul primei doamne a ţării.

„Recent, un articol neobişnuit publicat de scriitorul şi jurnalistul Fănuş Neagu a apărut în Flacăra, cunoscutul săptămânal editat de Adrian Păunescu. Neagu, care este foarte popular în România datorită croncilor sale de sport din România Literală şi, mai nou, din Luceafărul, şi-a îngăduit să o critice voalat pe Elena Ceauşescu.

S-a plâns că şcolarilor le este interzis să viziteze mănăstirile faimoase în lume din Bucovina, o măsură despre care în România se crede că îşi are originile într-o decizie luată de Elena ceauşescu. Acest zvon care este bine cunoscut în România, arată că Elena Ceauşescu a vizitat o mănăstire din Bucovina în timp ce călugăriţele se rugau.

Maicile nu şi-au întrerupt rugăciunea pentru vizitatorul important, care din această cauză s-a înfuriat şi a interzis vizitele la mănăstiri”, arăta un articol păstrat în arhivele RFE. „Ninge peste mănăstirea Voroneţ şi nu este niciun copil în jur, pentru că nu ştiu cine a hotărât, din motive neştiute, elevilor să viziteze mănăstirile. Ne mândrim cu ele în faţa întregii lumi, însă le ascundem copiilor noştri”, a scris Neagu, potrivit Adevărul.

×
Subiecte în articol: elena ceausescu
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close