Antena 3 CNN Actualitate Inedit Fabulos! Aventura tinerilor din Congo care se pregăteau să devină poliţişti în anii '70 la Câmpina

Fabulos! Aventura tinerilor din Congo care se pregăteau să devină poliţişti în anii '70 la Câmpina

Fabulos! Aventura tinerilor din Congo care se pregăteau să devină poliţişti în anii '70 la Câmpina
Sursa foto: FOTO: Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” din Câmpina
18 Feb 2019   •   23:48

Înfiinţată în anul 1968, printr-un ordin care transforma Unitatea Militară nr. 0433 Câmpina în „unitate de perfecţionare subofiţeri miliţie”, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” de astăzi a devenit o prezenţă constantă în istoria recentă a României.

Timp de 51 de ani, cu puţine excepţii, a şcolit în medie 1.000 de poliţişti anual. Puţini ştiu însă că, începând cu anul 1975 şi până spre finele anilor '80, tineri din Congo s-au specializat cu profesorii Şcolii de Miliţie de la Câmpina. Au ajuns în România cel mai probabil graţie relaţiei de prietenie dintre Nicolae Ceauşescu şi preşedinţii fostelor colonii africane, Mobutu Sésé Seko (Zair) şi Marien Ngouabi (R.P. Congo). Cele două ţări au avut relaţii economice cu România, iar tineri africani au venit în România să se specializeze cu precădere în petrochimie, interesul pentru acest domeniu fiind justificat de zăcămintele de petrol din Africa Subsahariană. Însă nu doar şcoala de Petrol din România era interesantă pentru partea africană.

Continuarea, pe Adevărul.

 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close