Antena 3 CNN Actualitate Inedit Faptul unic petrecut în România comunistă! Protagoniştii unui film celebru au fost executaţi înainte de premieră

Faptul unic petrecut în România comunistă! Protagoniştii unui film celebru au fost executaţi înainte de premieră

Filmul „Reconstituirea“ a fost realizat la mai puţin de un an de la jaful din 1959 asupra unei maşini a Băncii de Stat.

Faptul unic petrecut în România comunistă! Protagoniştii unui film celebru au fost executaţi înainte de premieră
Sursa foto: sursa foto: Historia.ro
10 Feb 2020   •   18:28

Rolurile principale le-au revenit chiar inculpaţilor. Povestea e unică în istoria cinematografiei: toţi protagoniştii au fost condamnaţi, iar cei cinci bărbaţi au şi fost împuşcaţi înainte de finalizarea peliculei.

28 iulie 1959, în jurul orei 8.00.

Furgoneta blindată care alimenta cu bani sucursala Băncii de Stat a Republicii Populare Române, situată pe Calea Giuleşti, a fost atacată de un grup de cinci persoane, printre care şi o femeie. Bandiţii, care purtau măşti şi erau înarmaţi cu pistoale şi arme automate, au încărcat apoi sacii cu bani într-un Getax marca Moskvici, l-au somat pe şofer să coboare şi au demarat în trombă. Suma furată, 1.686.000 de lei, echivala la acea vreme cu peste 250.000 de dolari. Angajaţii băncii nu erau înarmaţi, iar maşina instituţiei, marca Skoda Station, nu avea nici măcar încuietoare. În orice caz, o asemenea acţiune părea ireală într-o ţară comunistă. Câteva ore mai târziu, câţiva copii care se aflau la scăldat pe malul Dâmboviţei au observat un taxi care a oprit pe un câmp din apropiere. Din portbagaj au fost scoase mai multe pachete, care au fost abandonate.

Continuarea, e Historia.ro.

×
Subiecte în articol: Reconstituirea
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close