Antena 3 CNN Actualitate Inedit Femeile vin să atingă sub centură statuia unui jurnalist împușcat mortal, în speranța că vor rămâne însărcinate | Originea straniului obicei din Franța

Femeile vin să atingă sub centură statuia unui jurnalist împușcat mortal, în speranța că vor rămâne însărcinate | Originea straniului obicei din Franța

O dispută în urma căreia un jurnalist a fost împușcat mortal a generat un ritual straniu, urmat în zilele noastre de femeile care doresc să rămână însărcinate.

Femeile vin să atingă sub centură statuia unui jurnalist împușcat mortal, în speranța că vor rămâne însărcinate | Originea straniului obicei din Franța
Sursa foto: Wikipedia / Abaca Press / Bardos Florent
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   14:46

Jurnalistul este Victor Noir și a trăit în secolul XIX.

La Marseillaise, ziarul parizian pentru care lucra Noir, a publicat un articol despre Napoleon Bonaparte care l-a înfuriat pe Pierre Bonaparte, nepotul defunctului împărat al Franței.

Nepotul l-a provocat l-a duel pe editorul ziarului, iar acesta și-a trimis adjuncții, printre care și Victor Noir, să stabilească detaliile înfruntării.

O crimă comisă de un membru al familiei imperiale precede răsturnarea împăratului Napoleon al III-lea

La întâlnire, a izbucnit o altercație în urma căreia prințul Pierre Bonaparte a scos pistolul și l-a împușcat mortal pe Victor Noir. Istoria a consemnat că această crimă comisă de un membru al familiei împăratului a dus la proteste violente în țară.

La înmormântarea lui Noir, care a avut loc la Neuilly, au participat peste 100.000 de oameni.

Fără legătură cu crima lui Pierre Bonaparte, Prusia a atacat Franța în același an, 1870, și a răsturnat regimul împăratului Napoleon al III-lea.

La 20 după moartea lui Victor Noir, trupul acestuia a fost mutat din orașul natal în Paris, la Cimitirul Pere Lachaise, pentru a-i onora memoria.

Un cunoscut sculptor francez din epocă, Jules Dalou, a primit sarcina de a reproduce în bronz statuia jurnalistului.

Viziunea sculptorului a fost decisivă pentru mitul care avea să ia naștere și să se mențină viu până în zilele noastre.

Statuia jurnalistului ucis, concepută cu o umflătură în zona organelor genitale

Artistul francez a ales să-l înfățișeze pe Victor Noir în momentul morții sale, întins pe jos după ce a fost împușcat.

Dalou a creat o umflătură proeminentă sub centura "clientului" său, iar acest detaliu din zona organelor genitale a aprins imaginația populară.

Astfel, potrivit credinței consolidate pe parcursul a peste 100 de ani, se spune că dacă o femeie sărută pe buze statuia lui Victor Noir, îi freacă umflătura din pantaloni și îi aruncă o floare în pălărie, va beneficia de o fertilitate sporită și o viață sexuală fericită.

Defalcat, lucrurile stau astfel: pentru a găsi un amant frumos, statuia lui Noir trebuie sărutată pe buze. Pentru a rămâne însărcinată, femeia trebuie să atingă piciorul drept al statuii. Pentru a avea gemeni, trebuie să-i atingă piciorul stâng.

Conform mitului, sarcina va veni la scurt timp, iar doamnele singure își vor găsi un soț în decurs de un an.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Victor Noir s-a ales, după moarte, cu luciu pe buze, pantaloni și pantofi

Persistența mitului este dovedită de starea actuală a statuii: buzele, zona inghinală și pantofii lui Victor Noir au căpătat luciu de la contactul cu muritoarele dornice de soți, amanți sau copii, în timp ce restul statuii are culoarea obișnuită a bronzului oxidat.

Exasperate de fenomen, autoritățile franceze au amplasat în urmă cu aproape 20 de ani un gard în jurul mormântului, însoțit de avertizarea că persoanele care freacă statuia se expun rigorilor legii.

Însă protestele ulterioare i-au determinat pe responsabili să renunțe la gard.

În prezent, femeile care au rămas însărcinate după ce au vizitat mormântul lui Victor Noir se întorc la cimitir, în semn de recunoștință, și lasă în pălăria de bronz a defunctului jurnalist fotografii ale copiilor și alte obiecte.

Sursa: European Cemeteries Route

Foto principală: Statuia lui Victor Noir (detaliu, stânga) și intrarea în cimitirul parizian Pierre Lachaise

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close