Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa, nemulțumit că o piatră de hotar stătea în calea tractorului

Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa, nemulțumit că o piatră de hotar stătea în calea tractorului

Un fermier a mutat frontiera franco-belgiană după 201 ani de la Tratatul de la Kortrijk, semnat la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo.

Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa,  nemulțumit că o piatră de hotar stătea în calea tractorului
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    04 Mai 2021   •   18:14

Un pasionat de istorie a fost cel care a observat că piatra de hotar a fost mutată cu 2.29 metri în teritoriul Franței, ceea ce, tehnic, a mărit suprafața Belgiei în detrimentul Republicii Franceze. Totul, din cauza unui fermier deranjat de faptul că piatra stătea în calea tractorului său, potrivit BBC News.

Incidentul nu a cauzat un scandal internaţional, ci a fost considerat amuzant de ambele părţi ale frontierei. „A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes.

Situația va fi rezolvată pe cale amiabilă. Autoritățile locale din Belgia au de gând să îl roage pe fermier să mute piatra de hotar la locul ei oficial, altfel speța ar putea ajunge la Ministerul Belgian de Externe, care ar trebui să reînființeze comisia franco-belgiană ce stabilește granițele, ce nu s-a mai întrunit din 1930.

Potrivit BBC, fermierul s-ar putea alege cu dosar penal în cazul în care refuză.

Frontiera dintre Franța și Belgia se întinde pe o lungime de 620 de kilometri și a fost stabilită în mod oficial în Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo.

Piatra de hotar datează din 1819, când granița a fost marcată pentru prima oară.

×
Subiecte în articol: Franta Belgia granita
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close