Antena 3 CNN Actualitate Inedit Francezii, fermecaţi de o mănăstire din România: ""Este o minune în mijlocul pădurii, un loc magic"

Francezii, fermecaţi de o mănăstire din România: ""Este o minune în mijlocul pădurii, un loc magic"

Francezii, fermecaţi de o mănăstire din România: ""Este o minune în mijlocul pădurii, un loc magic"
Sursa foto: foto: Pixabay.com
20 Sep 2018   •   20:14

Mânăstirea Voroneţ este exemplul clar de arhitectură creştină moldovenească.

Una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Nordul Moldovei, Voroneţ surprinde nu numai prin arhitectură ci şi prin pictura extraordinară ce a făcut-o celebră în toată lumea. Albastrul unic de pe pereţii ei a ajuns subiect de poveste iar istoricii o consideră a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ştefan cel Mare.

Renumită peste tot în lume, nuanţa de albastru ce îmbracă pereţii mânăstirii şi-a luat numele de la ea, devenind cunoscută drept Albastru de Voroneţ. Este cea mai rezistentă culoare şi a făcut faţă incredibil de bine secolelor ce au trecut peste ea, intemperiilor şi puţinelor renovări de aici.

Chiar dacă reţeta culori nu mai este cunoscută de nimeni, tehnica folosită este bine ştiută. Meşterii au început lucrul la pictură atunci când pereţii bisericii nu se uscaseră încă, alegând exact momentul optim când vopselurile vor fi fuzionat cel mai bine cu tencuiala.

În urmă cu ceva timp, scriitoarea Lola Lafon a vorbit la Radio France despre vizita sa în România, precizând că a fost în Oneşti - oraşul natal al Nadiei Comăneci, dar a reuşit să viziteze şi Mănăstirea Voroneţ din nordul României, despre care a spus că este "o minune în mijlocul pădurii".

Conform înregistrării emisiunii, care a fost publicată pe site-ul franceinter.fr, scriitoarea aminteşte că frescele Mănăstirii Voroneţ sunt atât de frumoase, încât o nuanţă de albastru a fost numită după culoarea lor, "albastru de Voroneţ".

Deşi Lola Lafon nu este o persoană credincioasă, aceasta a fost impresionată de harul acestui loc, despre care a afirmat că este "pur şi simplu magic", se arată pe site-ul franceinter.

 

×
Parteneri
Cum denunți polița RCA Euroins, pas cu pas
x close