x close

Frecția la picior de lemn, sursa unei averi imense

de D.G.    |    03 Mar 2020   •   17:04
Frecția la picior de lemn, sursa unei averi imense 817 Pixabay.com

Thomas Holloway a avut un imperiu medical atât de întins și, în consecinţă, bine-cunoscut, încât Charles Dickens, cu un umor negru, credea că în cazul în care un Holloway ar fi fost omorât, duhul lui s-ar fi întors în lume spre a-i tulbura de pământeni; într-atât de mare le era puterea.

În epocă, Thomas s-a autointitulat profesor, iar contemporanii l-au perceput fie ca pe „cel mai mare binefăcător al tuturor timpurilor”, fie ca pe un criminal cu milioane de victime. Produsul cel mai cunoscut al firmei Holloway era un unguent ce avea faima de a vindeca și un picior de lemn!

El conţinea însă (doar) ulei de măsline (44%), lanolină (30%), rășină (15%), și, desigur, ceară de albine albă și galbenă. Pe lângă unguent, firma vindea și pastile pentru copii, care conţineau aloe, mirt și șofran. Pastilele pentru adulţi erau făcute din aloe vera (37%), rădăcină de rubarbă (18,75%), ghimbir (18,75%), sulfat de potasiu (9,5%), scorţișoară, sare și șofran.

Unguentul era însă produsul-vedetă al firmei – și se pare că inventatorul, Thomas Holloway, era pe deplin conștient de efectul său placebo, socotind, desigur, că acesta merita să fie probat. A trăit apoi cu convingerea că nu și-a râs niciodată de clienţi, conștiinţa i-a fost, se pare, pe deplin împăcată. Cum s-a născut alifia? Holloway turnase – în copilăria sa petrecută în Cornwall – ulei rămas de la gătit în sticle.

Continuarea, pe Historia.ro.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati