Antena 3 CNN Actualitate Inedit Geamăna, satul fără pereche din Apuseni „furat“ de steril: "Mâlul cenuşiu ajunsese până la streaşina bisericii"

Geamăna, satul fără pereche din Apuseni „furat“ de steril: "Mâlul cenuşiu ajunsese până la streaşina bisericii"

Geamăna, satul fără pereche din Apuseni „furat“ de steril: "Mâlul cenuşiu ajunsese până la streaşina bisericii"
Sursa foto: foto: Wikipedia.og
06 Iun 2019   •   19:14

Cândva, la Geamăna, în munţii Apuseni era un sat. Acum e acoperit aproape în totalitate de deşeuri provenite de la cariera de cupru de la Roşia Poieni. Localnicii au fost obligaţi să se mute de la un an la altul tot mai sus de vatra satului, pentru a scăpa de invazia sterilului, care în timp le-a acoperit biserica, le-a înghiţit cimitirul.

Schimbarea la faţă a zonei a început în anul 1977, când Nicolae Ceauşescu a decis să dea drumul exploatării de cupru de la Roşia Poieni. La acea vreme era cea mai mare din Europa. La început, locuitorii celor aproape 400 de case şi-au imaginat, probabil, că se vor îmbogăţi, însă n-a fost chiar aşa. La începutul anilor 1980, au fost expropriate de statul român peste 300 de familii din Geamăna. Sumele primite au fost în funcţie de proprietăţi.

În 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau aici peste 1.000 de persoane. Acum, în căsuţele moţeşti, răsfirate de-a lungul a câţiva kilometri, în jurul lacului în care ajunge tulbureala de steril de la cariera de cupru, mai trăiesc 20 de suflete.

Continuarea, pe turismistoric.ro.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close