Antena 3 CNN Actualitate Inedit Georges Lemaître, o personalitate unică în istorie

Georges Lemaître, o personalitate unică în istorie

Georges Lemaître, o personalitate unică în istorie
17 Iul 2018   •   13:24

GEORGES LEMAÎTRE . Multe persoane nici măcar nu cunosc acest nume şi este de înţeles, întrucât toate meritele în ceea ce priveşte elaborarea teoriei Big Bangului îi revin lui Edwin Hubble. GEORGES LEMAÎTRE. Totuşi, toate bazele matematice şi teoretice au fost puse de astronomul şi preotul catolic belgian. GEORGES LEMAÎTRE este celebrat de Google cu un Doodle special la 124 de ani de la naștere.

GEORGES LEMAÎTRE, medaliat în război

GEORGES LEMAÎTRE, născut în Charleroi, Belgia, în 1894, a avut o carieră impresionantă. După ce a primit medalia Crucea Războiului ca ofiţer în armata belgiană în timpul Primului Război Mondial, a dobândit grade în matematică şi filosofie la Universitatea Catolică din Leuven. După aceea, a devenit preot, scrie Curiosity, scrie descopera.ro.

GEORGES LEMAÎTRE Totuşi, a primit permisiunea de a studia la prestigiosul Observator Harvard, în timp ce îşi dădea doctoratul în fizică la MIT.

GEORGES LEMAÎTRE În 1927, Lemaître a creat prima parte din ce avea să devină una dintre cele mai importante teorii actuale ale ştiinţei. În articolul său  publicat în acel an, acesta preciza că universul se extinde. După publicarea acestei lucrări revoluţionare, Lemaître ştia că lipseşte ceva. Dacă universul este în continuă expansiune, cum a început totul? Răspunsul a constat într-o explozie. Astfel, în 1931, Lemaître a plantat germenii Teoriei Big Bangului într-o lucrare publicată în Nature.

GEORGES LEMAÎTRE, demn de Premiul Nobel

GEORGES LEMAÎTRE Este aproape de neînţeles cum acesta nu a fost recunoscut ca fiind părintele Big Bangului. În primul rând, astronomia nu făcea pe atunci parte din domeniul fizicii şi, deşi studiile sale erau demne de câştigarea Premiului Nobel, ele nu au ajuns să fie nici măcar menţionate în acest sens, fiind ineligibile pentru premiu.

GEORGES LEMAÎTRE Mai mult, nu a primit nici măcar recunoaştere. Astăzi, Teoria Big Bangului este asociată cu savantul Edwin Hubble. Deşi Lemaître a realizat toată matematica din spatele teoriei, Hubble a primit recunoaştere prin furnizarea primelor observaţii care au fost descrise matematic de astronomul belgian. Lucrurile pe care le datorăm lui Lemaître includ şi Legea lui Hubble şi Constanta lui Hubble, precum şi, bineînţeles, ideea că universul se extinde.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close