Antena 3 CNN Actualitate Inedit Imagini incredibile cu Earendel, cea mai îndepărtată stea din Univers

Imagini incredibile cu Earendel, cea mai îndepărtată stea din Univers

Astronomii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a observa Earendel, cea mai îndepărtată stea detectată vreodată în Univers. Se estimează că aceasta se află la 28 de miliarde lumină față de Pământ.

Imagini incredibile cu Earendel, cea mai îndepărtată stea din Univers
Sursa foto: nasa.gov
de Ioana Mircea    |    16 Aug 2023   •   14:14

Earendel este atât de îndepărtată încât lumina stelei întrezărită de telescopul Webb a fost emisă în primul miliard de ani ai Universului. Se estimează că Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.

Estimările anterioare sugerează că steaua se află la 12,9 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, dar având în vedere expansiunea Universului și cât de mult a călătorit lumina pentru a ajunge la noi, astronomii cred că Earendel se află în prezent la 28 de miliarde de ani lumină distanță.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Numele stelei derivă din cuvintele în engleza veche care înseamnă "steaua dimineții". Telescopul spațial Hubble a observat-o pentru prima dată pe Earendel în 2022, însă observațiile cu ajutorul telescopului Webb au dezvăluit noi perspective despre steaua incredibil de îndepărtată.

Citește și: Portalul Leului, cel mai mare eveniment cosmic din 2023. Energia iubirii este mai puternică şi multe dorinţe ascunse vor ieşi la iveală

Earendel este o stea masivă de tip B de aproximativ 1 milion de ori mai luminoasă decât Soarele și de peste două ori mai fierbinte. Steaua se află în galaxia Arcul Răsăritului, potrivit cnn.com.

×
Subiecte în articol: Earendel stea Univers
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close