x close

Incredibil! De ce a trimis Ceauşescu naţionala României să joace de Crăciun, în Congo, la 45 de grade

de D.G.    |    13 Dec 2019   •   17:03
Incredibil! De ce a trimis Ceauşescu naţionala României să joace de Crăciun, în Congo, la 45 de grade 817

De prietenia dintre Ceauşescu şi Mobutu se leagă şi primul şi singurul meci dintre cele două naţionale, unul care a avut conotaţii politice şi despre care se ştie foarte puţin.

România a recunoscut independenţa RD Congo în 1966 şi pentru a-şi arăta sprijinul faţă de ţara africană, una dintre cele mai bogate de pe Continentul negru, Ceauşescu a trimis echipa naţională de fotbal să joace acolo, un amical, un an mai târziu. N-ar fi nimic nemaivăzut în asta, ştiut fiind că fostul dictator comunist s-a folosit adesea de sport pentru a-şi consolida relaţiile cu ţările în care avea interes economic, numai că România a fost trimisă în Congo chiar în ajunul Crăciunului din 1967.

Aşa se face că pe 24 decembrie, la ora locală 16.00, în mijlocul Africii, la o aruncătură de băţ de Ecuator, România a întâlnit actuala RD Congo, pe atunci Congo Kinshasa. Afară erau peste 45 de grade, iar pe stadionul “Tata Raphael” 30.000 de oameni au asistat la meciul României împotriva unei naţionale care în 19 ani de existenţă nu bătuse mai pe nimeni.

Continuarea, pe Adevărul.

Citeşte mai multe despre:

nicolae ceausescu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati