Antena 3 CNN Actualitate Inedit Studiu: Inteligenţa artificială poate evalua riscul de avalanşă din staţiunile montane

Studiu: Inteligenţa artificială poate evalua riscul de avalanşă din staţiunile montane

Inteligenţa artificială poate evalua riscul de avalanşă la fel de bine ca specialiştii umani, arată un sudiu ce s-a desfăşurat în Elveţia pe parcursul a trei ani.

Studiu: Inteligenţa artificială poate evalua riscul de avalanşă din staţiunile montane
Sursa foto: Gettyimages
de Georgiana Adam    |    30 Apr 2024   •   18:05

Un raport ce arată că algoritmii IA şi inteligenţa umană au diferite puncte forte şi puncte slabe şi că se pot completa foarte bine în activitatea de evaluare a riscului de avalanşe a fost publicat marţi, la Davos.

Studiul a fost realizat de specialiştii Institutului pentru studiul zăpezii şi avalanşelor din Elveţia (SLF).

SLF lucrează cu modele AI de trei ani şi a ajuns la concluzia că predicţiile formulate de AI sunt deseori bune, notează Agerpres.

"Câteodată aceste predicţii sunt eronate, dar chiar şi noi ne înşelăm câteodată", a declarat expertul în evaluarea riscului de avalanşă Frank Techel.

Algoritmii sunt folosiţi în evaluarea riscului de avalanşă de mult timp, însă noutatea este că acum aceştia analizează şi oferă propriile predicţii.

Avantajul este că oamenii pot ţine cont de observaţii obţinute în timp real şi de feedback de la oamenii aflaţi pe teren, pe lângă date şi modele computerizate în evaluarea situaţiei.

Pe de altă parte, din cauza constrângerilor de timp, oamenii nu pot decât să includă cele mai relevante date în analizele lor, în timp ce computerele preiau toate informaţiile concludente. "Lucrul bun este că sistemele AI fac greşeli diferite faţă de noi', a mai spus Techel.

×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close