Antena 3 CNN Actualitate Inedit Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere şi o istorie zbuciumată!

Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere şi o istorie zbuciumată!

România are localități cu denumiri fascinante. Există o localitate cu un nume scurt, format doar din două litere, care are peisaje superbe şi e o comoară geografică și culturală.

Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere şi o istorie zbuciumată!
Sursa foto: primariaip.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2024   •   22:00

În inima județului Sălaj se află localitatea cu cel mai scurt nume din țară - Ip. Această localitate, cu doar două litere, are o istorie marcantă.

Atestată documentar pentru prima dată în 1208 ca "villa Ypu," localitatea Ip a evoluat într-un centru comunal vibrant.

Numele Ip își are originile în cuvântul grecesc "Hippolytos," semnificând cal și eliberare. Aceasta ar putea să reflecte zona înconjurătoare plină de pășuni și cai, scrie click.ro.

Scene cumplite au avut loc în Ip

Nu mai puţin de 157 de români, de la copii de nici doi ani la bătrâni de peste 80 de ani, au fost măcelăriţi la Ip, în Sălaj, de armata horthystă, într-o tristă noapte de 13 spre 14 septembrie.

Se întâmpla în 1940, la câteva zile după Dictatul de la Viena, ca răzbunare pentru un incident în care îşi pierduseră viaţa doi soldaţi unguri.

Armata maghiară a masacrat 157 de români la Ip

Pentru ca nici un român să nu scape viu, s-a pus la cale efectuarea unui recensământ al «porcilor graşi», în realitate un recensământ al familiilor de români şi a numărului de membrii ai acestora. Era nevoie de aşa ceva pentru că, iniţial, horthyştii au vrut să dea foc întregului sat, însă extremiştii le-au atras atenţia că acolo locuiau şi maghiari, aşa că trebuia făcută selecţia.

În jurul orei 23.00, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, "echipele morţii" au trecut la acţiune: au intrat în case şi, fără nicio explicaţie, au deschis focul. Unii români au fost împuşcaţi în case, alţii în curte, la zidul caselor sau, în semn de dispreţ, unii au fost împuşcaţi pe grămezile de gunoi din curte.

×
Subiecte în articol: Ip comuna Salaj
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close