Antena 3 CNN Actualitate Inedit Istoria incredibilă a Transfăgărăşanului, ''drumul dintre nori'' care ascunde numeroase secrete

Istoria incredibilă a Transfăgărăşanului, ''drumul dintre nori'' care ascunde numeroase secrete

Istoria incredibilă a Transfăgărăşanului, ''drumul dintre nori'' care ascunde numeroase secrete
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
05 Apr 2017   •   14:06

Transfăgărăşanul este cel mai celebru drum din România. Construit între 1970 şi 1974, ca o cale de comunicare între Muntenia şi Ardeal, i se mai spune “drumul dintre nori”.

Ideea construirii acestui drum i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu care a vrut să asigure un drum strategic peste munţi,  folosit îndeosebi de militari, scrie travel.descopera.ro.

La construirea lui au fost folosiţi tinerii înrolaţi obligatoriu în Armată la 18 ani, constructori civili şi militarii, ţărani şi intelectuali, mulţi dintre ei provenind din închisorile comuniste.

Potrivit povestirilor locului, minerii care se ocupau cu montarea explozibilului se ţineau unii de alţii, câte 20 – 30, pentru a nu fi luaţi de vijelie şi aruncaţi în prăpastie.

O altă povestire se referă la un călugăr pe nume Nectarie. După construirea Transfăgărăşanului acesta a urcat cu maşina, un Trabant, până la Capra, unde a fost suprins de o avalanşă. A lăsat maşina sub copertina de la Capra iar el s-a aruncat pe zapada, fiind dus de “val”. Se spune că aşa a scăpat cu viaţă, în timp ce maşina a fost găsită după 6 luni când s-a topit zăpada.

Cert este că o parte dintre cei care au construit “drumul dintre nori” au murit în prăpăstiile adânci ale Munţilor Făgăraş. Oficial au fost raportaţi zeci de morţi, neoficial au fost de ordinul sutelor.
 

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close