Antena 3 CNN Actualitate Inedit Îți mai amintești filmul copilăriei "Racheta albă"? Drama neștiută a "profesorului Axinte", regretatul actor George Constantin

Îți mai amintești filmul copilăriei "Racheta albă"? Drama neștiută a "profesorului Axinte", regretatul actor George Constantin

Îți mai amintești filmul copilăriei "Racheta albă"? Drama neștiută a "profesorului Axinte", regretatul actor George Constantin
12 Sep 2017   •   13:50

Ca să-ţi aminteşti de “Racheta albă” trebuie să fi împlinit cel puţin 40 de ani.

Filmat în urmă cu aproape trei decenii sub forma unui serial de opt episoade, în Giurgiu, “Racheta albă” se adresa în special pionierilor şi şoimilor patriei fiind practic varianta cinematografică a revistelor “Cutezătorii” şi “Start spre viitor”, foarte populare în acea epocă, potrivit Adevărul.

În acea perioadă, marea majoritate a puştilor urmăreau cu nesaţ aventurile prin care treceau Viorel, Dan, Gâză, Stejara sau stăncuţa vorbitoare Căuţă.

Filmat aproape exclusiv în municipiu, în anul 1984, “Racheta albă” se axează foarte mult pe dialog, pe jocul actorilor şi informaţii ştiinţifice şi prea puţin pe imagini şi viaţa oraşului. Cu toate acestea, giurgiuvenii pot recunoaşte cu uşurinţă multe dintre locurile simbol ale orașului.

„Racheta albă” (1984) a fost regizat de Cristiana Nicolae, muzica fiind asigurată de Marius Ţeicu. Din distribuţie au făcut parte Radu Cristian Nicolae (Viorel), Mirea Velisar (Dan), George Constantin (profesorul Axinte), Ivona Cezar (Stejara), Adrian Vâlcu (Codrin), Tatiana Spineanu (Georgiana), Mihai Pavlovici (Nicolo) şi Cătălin Micu (Gâză).

Actorul George Constantin, cel care a inrat atât de bine în pielea profesorului Axinte, a fost unul dintre cei mai mari actori de teatru si film ai Romaniei. Însă viața i-a rezervat un destin nemeritat.

Dupa 1989, George Constantin a trecut printr-o mare suparare, deoarece casa nationalizata in care locuia a fost revendicata de fostii proprietari, care l-au amenintat ca il scot in strada. De altfel, se pare ca aceasta suparare i-ar fi provocat si moartea.

Moare prematur, pe 30 aprilie 1994, la nici 61 de ani, de „inimă rea” (după cum spun unii) la gândul că e dat afară din casă după o viaţă de muncă.

George Constantin a avut un fiu, Mihai, care este si el un apreciat actor de teatru si film.

 

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close