Antena 3 CNN Actualitate Inedit Iubirea secretă a lui Francois Mitterrand. Cine a stat mereu în umbra fostului președinte francez

Iubirea secretă a lui Francois Mitterrand. Cine a stat mereu în umbra fostului președinte francez

Iubirea secretă a lui Francois Mitterrand. Cine a stat mereu în umbra fostului președinte francez
Sursa foto: Foto: www.mitterrand.org
06 Oct 2016   •   21:15

'Te voi iubi până la sfârşitul meu' - acesta este unul dintre mesajele din scrisorile pasionale de dragoste pe care fostul preşedinte francez François Mitterrand le-a adresat iubirii sale secrete, Anne Pingeot, şi care vor fi dezvăluite în cartea 'Lettres a Anne, 1962-1995', ce va fi publicată pe 13 octombrie, scrie AFP.

Cele circa 1.200 de scrisori primite de mama fiicei sale ilegitime, Mazarine, ilustrează talentul literar al preşedintelui scriitor decedat în anul 1996 şi îi conturează portretul de mare îndrăgostit, senzual şi romantic.

Primele sale scrisori, timide, datează din 1962, anul când a întâlnit-o pe Anne Pingeot. Tată a doi copii şi căsătorit cu Danielle Mitterand, el avea atunci 46 de ani, iar Anne, o pasionată de artă, numai 19 ani.

În prima scrisoare, François Mitterrand îi promite 'domnişoarei Anne Pingeot' că îi va trimite un exemplar din lucrarea 'Socrate' a lui Platon. 'Această mică lucrare va fi mesagerul amintirii fidele pe care o păstrez din câteva ore ale unei frumoase veri', scrie el.

Puţin câte puţin ei devin tot mai apropiaţi. 'Cu dumneavoastră se trezesc sentimente pe care nu le-am cunoscut vreodată', mărturiseşte viitorul preşedinte într-o altă scrisoare.

Dar numai după o călătorie împreună la Amsterdam, în mai 1964, ei încep să se tutuiască, iar din acel moment scrisorile devin mai intime. 'Îmi place corpul tău, bucuria care curge în mine când am gura ta, posesia care mă arde din toate focurile lumii ...', astfel începe un mesaj dintr-o scrisoare datată din anul 1970.

În unele scrisori apare şi politica, iar Francois Mitterand nu este mereu elogios faţă de subalternii săi din Partidul Socialist, pe care într-o scrisoare din septembrie 1967 îi descrie drept 'idioţi şi sectari, care folosesc numai argumente de subsol'.

În tot acest timp, viaţa dublă a fostului lider al stângii franceze a fost un secret pentru marele public, care abia în anul 1994 a aflat despre relaţia sa cu Anne. El nici nu a luat în calcul să divorţeze de Danielle, de teama că şi-ar putea compromite cariera politică. Iar în faţa îndoielilor lui Anne, Francois o asigură în anul 1970 de iubirea sa 'absolută, teribilă, definitivă', pentru ca în anul 1974, în urma relaţiei lor secrete, să se nască Mazarine.

Odată ce Francois Mitterand ajunge la Palatul Elysee, în anul 1981, scrisorile devin mai rare, însă el petrece mai mult timp împreună cu Anne şi Mazarine. Totuşi, pentru presă această viaţă secretă a preşedintelui era un secret al lui Polichinelle, dar în numele respectării vieţii private a aleşilor nimeni nu l-a spus, până când săptămânalul Paris Match a publicat în noiembrie 1994 fotografii cu Mazarine.

Ultimele scrisori pentru 'Iubirea mea Anne' datează din 1995, anul în care şi-a încheiat al doilea şi ultimul mandat prezidenţial, iar în ianuarie 1996 el se stinge din viaţă la vârsta de 79 de ani. 'Fericirea mea este să mă gândesc la tine şi să te iubesc', scrie el în ultima scrisoare, care se încheie cu cuvintele: 'Tu ai fost şansa vieţii mele. Cum să nu te iubesc şi mai mult ?'.

Foarte discreta Anne Pingeot a apărut prima dată în public la funeraliile lui Francois Mitterrand, alături de Danielle Mitterand. Pe lângă scrisorile amantului ei, Anne a oferit editurii care va publica respectiva carte şi un jurnal intim al fostului preşedinte, ce conţine desene şi colaje şi care va fi publicat sub titlul 'Journal pour Anne, 1964-1970'

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close