Antena 3 CNN Actualitate Inedit Joia Mare, ziua în care fetele merg dezbrăcate în curtea vecinului. Motivul acestui obicei

Joia Mare, ziua în care fetele merg dezbrăcate în curtea vecinului. Motivul acestui obicei

Fetele aleg să meargă fără haine în Joia Mare, în curtea vecinului, potrivit unei tradiții românești.

Joia Mare, ziua în care fetele merg dezbrăcate în curtea vecinului. Motivul acestui obicei
Sursa foto: Gettyimages | Roberto
de Ioana Mircea    |    13 Apr 2023   •   17:41

Folcloriștii români au consemnat, de-a lungul anilor, diverse tradiții și obiceiuri românești care se practică în Săptămâna Patimilor. Unele dintre ele sunt mai puțin cunoscute în ziua de azi.

Joia Mare este cunoscută și ca Joia Patimilor, Joia Neagră, Joia Verde sau Moșii de Joimari. În cadrul acestei zile, are loc un obicei ciudat, și anume, ca fetele să meargă dezbrăcate într-o grădină vecină, la furat de mătrăgună.

„În Joia Mare, seara, care fată dorește să joace în cursul anului la tot jocul, se dezbracă de tot și merge în grădina vecinului, să fure mătrăgună de acolo.

Dacă izbutește să fure, se îmbracă, se duce cu mătrăguna la ușa bisericii și ascunde buruiana la pragul bisericii, așa, ca să treacă popa peste ea. Crede că, așa făcând, de câte ori va veni vreun fecior din satul vecin, ca lăturean, la joc, pe ea o va juca mai întâi”, a spus profesorul, folcloristul și dialectolog român Alexiu Viciu, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Ziua trădării și a iertării | Părintele Emil Cărămizaru explică ce înseamnă Joia Neagră: ”Toate curg într-o simbioză”

×
Subiecte în articol: joia mare
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close