Antena 3 CNN Actualitate Inedit Lacul din România care nu se mai oprește din crescut. Localnicii din zonă sunt îngrijorați

Lacul din România care nu se mai oprește din crescut. Localnicii din zonă sunt îngrijorați

Nivelul unui lac din România înregistrează o creștere rapidă, de la o zi la alta. Locuitorii din zonă sunt îngrijorați de ce este mai rău.

Lacul din România care nu se mai oprește din crescut. Localnicii din zonă sunt îngrijorați
Sursa foto: adevarul.ro
de Ioana Mircea    |    26 Iun 2023   •   23:19

De 20 de ani, apele provenite din galeriile miniere au început să se acumuleze în fosta carieră minieră Teliuc, din Hunedoara. În tot acest timp, lacul a crescut încontinuu.

"Lacul Teliuc a ajuns aproape la nivelul maxim. A crescut peste un metru în ultimele trei, patru luni. Mai are vreo șase, șapte metri până să ajungă la drumul din jurul lui și crește cam doi poate chiar trei centimetri pe zi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Am măsurat nivelul la care a ajuns apa adesea în ultimii ani și observat rapiditatea cu care a crescut. Într-un doi, trei ani această carieră proiectată la o adâncime de circa 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă”, a spus un localnic din comuna Teliucu Inferior.

Citește și: Orașul din România unde "chiriile sunt scumpe pentru că cireșele sunt gratis". Locuitorii au cules cireșe dintr-un pom căzut peste o mașină

Cea mai mare temere a localnicilor din zonă este că pe măsură ce nivelul apei va crește, malurile acestuia vor ceda.

„Se văd alunecări de teren pe ambele maluri. O surpare de câțiva zeci de metri poate fi observată pe malul drept. Pe fundul lacului sunt o mulțime de galerii subterane, unele se întind pe sub dealurile Nădăștiei și Silvașului, la mai mulți kilometri, până la Ocolișul Mare, unde era exploatat un zăcământ de dioxid de carbon. Teliucul va fi primul sat afectat dacă lacul va continua să crească”, a spus un fost miner din localitate.

În anii trecuți, autoritățile din Teliucu Inferior plănuiau transformarea lacului aflat în patrimoniul societății de stat Minvest, într-o zonă de agrement, însă anumiți specialiști din minerit resping această idee, din cauza riscurilor asociate lacului, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: Hunedoara teliuc lac
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close