Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cu ce se trata cataracta în Evul Mediu. Mai multe leacuri naturiste vechi de sute de ani au ieşit la iveală

Cu ce se trata cataracta în Evul Mediu. Mai multe leacuri naturiste vechi de sute de ani au ieşit la iveală

Mai multe manuscrise vechi dezvăluie remediile medicale folosite în Evul Mediu. Oamenii de atunci foloseau diferite metode groteşti pentru a scăpa de anumite afecţiuni.

Cu ce se trata cataracta în Evul Mediu. Mai multe leacuri naturiste vechi de sute de ani au ieşit la iveală
Sursa foto: Skynews
de Ioana Mircea    |    12 Oct 2022   •   10:24

Coacerea unei bufnițe dată prin sare și măcinarea ei în pulbere nu este o reţetă pentru vreun preparat Gourmet, ci reprezintă leacul pe care strămoşii noştri din Evul Mediu îl foloseau pentru tratarea gutei.

Acesta este doar unul dintre exemplele bizare de tratamete medievale, care au fost descoperite şi publicate de Universitatea Cambridge.

[GAL layout="5"]

Umplerea unui pui de câine cu melci și salvie, prăjirea lui pe foc și folosirea grăsimii sale pentru a obține un unguent cu proprietăți medicinale este o altă cură pentru gută sugerată în manuscrisele medievale care au fost recent digitalizate de Biblioteca Universității Cambridge.

Cu sute de ani în urmă, cataracta se trata cu un amestec realizat din vezica biliară a unui iepure de câmp cu miere. Acesta era aplicat în zona afectată cu ajutorul unei pene.

Peste 8.000 de astfel de leacuri medicinale sunt descrise și ilustrate în 180 de manuscrise medievale, majoritatea datând din secolele XIV și XV.

Unele dintre ilustrațiile detaliate arată doctori care foloseau „o gamă uimitoare de ingrediente” de natură animală, vegetală și minerală, potrivit liderului de proiect de la Cambridge, dr. James Freeman.

„În ciuda complexității lor, leacurile medievale sunt pe înțelesul cititorilor moderni. Multe din ele se referă la afecțiuni cu care încă ne confruntăm în ziua de azi: dureri de cap, de măsea, diaree, tuse și dureri la nivelul membrelor”, a declarat Freeman.

Textele provin de la o duzină de colegii din Cambridge, Muzeul Fitzwilliam și Biblioteca Universității și sunt păstrate ca parte a proiectului Curious Cures de 500.000 de lire sterline, potrivit Sky News.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close