Antena 3 CNN Actualitate Inedit Limba străină pe care poți să o înveți într-o zi

Limba străină pe care poți să o înveți într-o zi

Limba străină pe care poți să o înveți într-o zi
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    12 Noi 2016   •   15:59

Toki Pona este limbajul cu cele mai puţine cuvinte din lume, conţinând doar 123, și se poate învăța în 30 de ore. Această limbă a fost creată în 2001, de Sonja Lang, cea care susține că numărul scăzut de cuvinte este suficient pentru a exprima aproape orice idee, potrivit Businessinsider.com.

În limbajul Toki Pona nu există expresii de politețe, precum ”te rog” sau ”mulțumesc”, dar ele pot fi exprimate prin limbaj corporal. Nu asemenea, nu sunt cuvinte care să facă referire la gadgeturi.

În această limbă, care ar putea fi folosită ca limbă internaţională, se face economie de cuvinte, prin fuzionarea unor concepte, iar cuvintele îndeplinesc mai multe funcţii în vorbire.

Spre exemplu, atunci când vrem să vorbim despre un autoturism care se deplasează, este suficient să pronunțăm ”tomo tawa”, spune Sonja Lang. Dacă vorbim despre un accident, în speță o mașină care ne-a lovit, spunem ”kiwen utala”, explică Lang.

În Toki Pona există numai cinci culori: loje (roşu), laso (albastru), jelo (galben), pimeja (negru) şi walo (alb), iar pentru numere, sunt doar wan (unu), tu (doi) şi mute (câteva). Vorbitorii au extins utilizarea unor cuvinte, folosind cuvântul ”luka” (mână, braţ) şi pentru exprima cifra cinci, iar ”mute” să fie folosit pentru numărul 10. Pentru a spune numărul dorit, vorbitorii trebuie să repete, adăugând până când ajung la numărul respectiv.  
 

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close