Antena 3 CNN Actualitate Inedit Lista cadourilor neobișnuite primite de Barack Obama, în 2014

Lista cadourilor neobișnuite primite de Barack Obama, în 2014

Lista cadourilor neobișnuite primite de Barack Obama, în 2014
Sursa foto: Foto:facebook.com/barackobama
02 Dec 2015   •   18:22

În cursul anului 2014, preşedintele american Barack Obama a primit sute de cadouri de la liderii lumii, în valoare totală de 1,5 milioane de dolari. Lista cadourilor primite de Obama a fost făcută publică săptămâna trecută de Departamentul de Stat al Statelor Unite, informează CNN.

Printre cele mai inedite cadouri primite de liderul de la Casa Albă se numără săbii, un autoportret al prinţului Marii Britanii, William, sau seturi de bijuterii.

Familia regală din Arabia Saudită conduce topul celor mai generoşi lideri ai lumii, în contextul în care i-a oferit preşedintelui american, în 2014, cadouri în valoare de 1,3 milioane de dolari. Printre aceste cadouri se numără şi două seturi de bijuterii cu diamante şi smaralde pentru Prima Doamnă. Valoarea totală a acestor seturi se ridică la 1,1 milioane de dolari, potrivit cnn.com.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite, care a decedat la începutul acestui an la vârsta de 90 de ani, i-a oferit lui Obama şi două seturi de bijuterii pentru fiicele sale. Seturile, în valoare de 80.000 de dolari, erau formate din cercei, coliere, inele, broşe şi ceasuri încrustate cu diamante, smaralde şi rubine.

Preşedintele american a primit din partea regelui Malaysiei un coş de cadouri în valoare de 8.000 de dolari, care includea şi o sabie cu lamă de oţel cu mâner de lemn sculptat în formă de pasăre de apă, într-o teacă din aur şi argint încrustată cu pietre preţioase. Coşul includea şi monede, o farfurie, dar şi o fotografie a regelui cu regina.

Din partea premierului irlandez Enda Kenny, Obama a primit un DVD intitulat ”Sustenabilitatea începe aici”.

Fostul preşedinte al Urugayului, Jose Mujica, i-a oferit lui Obama câteva picturi, printre care şi una care reprezenta un om cu săbii.

Unul dintre cele mai neinspirate cadouri a fost cel trimis de prim-ministrul neo-zeelandez John Key. La jumătatea lunii iunie, fiicele preşedintelui american au primit din partea acestuia mănuşi şi căciuli în valoare de circa 800 de dolari, pentru a trece mai uşor peste iarna din Washington D.C., menţioneză sursa citată.

Obama a primit şi un infuzor de ceai cu temporizator, în formă de pinguin, de la sultanul din Brunei. Un asemenea cadou putea fi achiziţionat şi de pe Amazon.

Prinţul William i-a trimis lui Obama un autoportret , înrămat şi semnat de el. Preţul acestui cadou se ridică la 888 de dolari.

Regele Mswati III al Swazilandului s-a gândit să o cucerească pe prima doamnă a Americii cu ustensile de bucătărie. Regele i-a oferit liderului american şi o colecţie interesantă incluzând un bol pe un piedestal din sticlă reciclată, decorat cu capete de rinocer, elefant, hipopotam şi un bivol de apă cu un piedestal în formă de hipopotam. Cadoul mai includea două căni personalizate din sticlă cu mânere de argint în formă de jaguar, o găleată pentru gheaţă din sticlă şi metal, cu capete de jaguar aplicate pe mânerele de sticlă, şase cupe, fiecare având capete de animale şi şase dopuri pentru sticle în formă de animal. Valoarea acestui cadou se ridică la 2.761 de dolari.

Premierul algerian Abdelmalek Sellal i-a trimis lui Obama un pumnal ceremonial din argint, lucrat manual, şi încrustat cu pietre de coral. Valoarea acestui cadou este de 885 de dolari.

Obama, ca orice alt funcţionar american, trebuie să refuze cadourile, să le predea guvernului său, iar dacă vrea să le păstreze, să le plătească la preţul pieţei. De regulă, Obama a preferat să le cedeze Arhivelor Naţionale, în timp ce unele cadouri, vinuri şi produse perisabile, să le predea Serviciilor Secrete.

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close