Antena 3 CNN Actualitate Inedit Locul din România în care poți călca pe un scorpion

Locul din România în care poți călca pe un scorpion

Scorpionii sunt un ordin de animale nevertebrate din clasa Arachnida, încrengătura Arthropoda.

Locul din România în care poți călca pe un scorpion
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    16 Iun 2020   •   18:56

 Ei se întâlnesc, în special, în zonele tropicale și subtropicale. În lume, sunt 1.400 de specii de scorpioni, însă doar 25% dintre aceștia au venin capabil să ucidă un om.

Singura specie care trăiește la noi în țară este scorpionul carpatin. Acest nevertebrat, aproape inofensiv, se găsește în zona de Curbură, munții Cozia, munții Banatului, dar și pe Valea Cernei, Oltului, Jiului. Colorația acestei specii este foarte variată. Unii indivizi sunt negri, cu picioare galben-cafeniu și telsonul mai închis. Alții au corpul colorat în brun-maro, de aceea culoarea nu este folosită la indentificarea speciei.

Scorpionul carpatin atinge doar 3,5 – 4 cm și este destul de mic în comparație cu „frații” săi. Acesta are patru perechi de picioare, doi clești mari și o coadă subțire unde se află glanda cu venin. Acest tip de scorpion preferă zonele stâncoase și împădurite, unde se poate ascunde ușor. Scorpionului carpatin îi place să hoinărească noaptea, însă cu puțin noroc poate fi văzut și ziua, scrie Shtiu.ro.

Acesta se hrănește cu insecte și viermi. După ce își prinde prada în clești, o înțeapă cu acul din coadă, introducându-i un venin mortal. Veninul acționează ca un lichefiant, prădătorul absorbindu-i după aia organele interne.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close