Antena 3 CNN Actualitate Inedit Măiestrie şi design la primul magazin din România care pune în valoare priceperea meşteşugarilor romi

Măiestrie şi design la primul magazin din România care pune în valoare priceperea meşteşugarilor romi

Măiestrie şi design la primul magazin din România care pune în valoare priceperea meşteşugarilor romi
Sursa foto: Foto captura Antena 3
30 Iul 2015   •   10:31

Obiectele de artizanat, realizate cu multă migală, au reuşit să capteze atenţia tuturor, printr-un program inedit. Asociaţia Mesteshukar Butiq le-a scos din nou la lumină şi le-a reinterpretat.

Talentul mai multor designeri din Austria şi Suedia, în combinaţie cu priceperea meşteşugarilor romi au dat naştere unor piese atipice, care au ajuns la cele mai mari târguri de profil din Europa.

Pe vremuri, in casele bunicilor, mancarea se facea cu linguri de lemn, iar in orice bucatarie exista cate un ceaun sau cate un ibric. In batatura se facea curat cu matura de nuiele iar in pragul fiecarei case statea agatata cate o mica potcoava, ca sa poarte noroc. Toate aceste produse erau confectionate de mesterii romi din sat.

Treptat, insa, ceaunele au fost inlocuite cu tigai de teflon, iar mestesugarii s-au trezit ca nu mai au cui sa vanda marfa. Cei de la Asociaţia Mesteshukar Butiq au inteles acest lucru si au inceput sa isi puna imaginatia la contributie.

Si au dat nastere unor obiecte cu personalitate, ce aduc aminte de trecut, dar cu o infatisare moderna.

Obiecte din lemn, cupru, nuiele, bijuterii, dar si o colectie de haine, toate au fost adunate intr-un magazin care poarta o amprenta nonconformista.

Ideea unui astfel de proiect nu a venit din spatele unui birou, ci descoperind realitatea de la fata locului.

Un lucru este cert, cei care trec pragul micului magazin din centrul Bucurestiului, nu raman fara reactie. Si asta pentru ca activitatea face parte dintr-un proiect mai amplu, unde priceperea meşteşugarilor romi este valorizată, ce include inclusiv primul restaurant cu specific rom din Romania, dar si primul muzeu al romilor.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close