Antena 3 CNN Actualitate Inedit “Marea subterană”, fenomen rar în România. Erupția apei minerale naturale carbogazoase, surprinsă în imagini

“Marea subterană”, fenomen rar în România. Erupția apei minerale naturale carbogazoase, surprinsă în imagini

Societatea Națională a Apelor Minerale a publicat un film de la o sursă din județul Suceava. Erupția apei minerale naturale carbogazoase din sonda hidrogeologică F6 – Dorna Candrenilor este un fenomen rar, iar imaginile sunt spectaculoase

“Marea subterană”, fenomen rar în România. Erupția apei minerale naturale carbogazoase, surprinsă în imagini
Sursa foto: Facebook/ Societatea Națională a Apelor Minerale
de Mia Lungu    |    06 Apr 2022   •   11:30

Apa minerală naturală ia naștere odata cu migrarea spre adancuri a apelor de suprafață, provenite în mare parte din precipitații și care, în drumul lor, întâlnesc o rocă de tip colector, care favorizează acumularea acestora, formând o “mare subterană” denumita acvifer, anunță Societatea Națională a Apelor Minerale pe pagina de Facebook.

"Acviferele pot fi exploatate prin emergențe naturale (izvoare) sau prin foraje. În cazul de față, acviferul subteran este exploatat prin mai multe sonde hidrogeologice, dintre care sonda F6 – Dorna Candrenilor pare sa fie cea mai interesantă datorită caracterului eruptiv.

Acest fenomen impresionamt are loc în prezenta dioxidului de carbon, care migrează din adâncuri spre suprafață, pe sistemele de falii și fisuri   locale.

Erupțiile din sonda F6, situată în localitatea Dorna Candrenilor, sunt generate de fluxul dioxidului de carbon, care are loc în două faze: faza activă, atunci cand are loc erupția apei din sondă, și faza inactivă, atunci când apa din sondă se retrage până la o anumită adâncime, de la care incepe creșterea nivelului acesteia.

Erupția surprinsă în data de 29.03.2022 a fost destul de violentă, coloana de apă masurând aproximativ 12m înălțime", se arată în mesajul publicat pe Facebook.

Eruptia apei minerale naturale carbogazoase din sonda hidrogeologica F6 – Dorna Candrenilor Apa minerala naturala ia nastere odata cu migrarea spre adancuri a apelor de suprafata provenite in mare parte din precipitatii si care in drumul lor intalnesc o roca colector care favorizeaza acumularea acestora, formand o “mare subterana” denumita acvifer. Acviferele pot fi exploatate prin emergente naturale „izvoare” sau prin foraje. In cazul de fata acviferul subteran este exploatat prin mai multe sonde hidrogeologice din care sonda F6 – Dorna Candrenilor pare sa fie cea mai impresionanta datorita caracterului eruptiv. Acest fenomen spectaculos are loc in prezenta dioxidului de carbon care migreaza din adancuri spre suprafata pe sistemele de falii și fisuri locale. Eruptiile din sonda F6 – Dorna Candrenilor sunt generate de fluxul dioxidului de carbon care are loc in doua faze: faza activa atunci cand are loc eruptia apei din sonda si faza inactiva atunci cand apa din sonda se retrage pana la o anumita adancime de la care incepe cresterea nivelului apei. Eruptia surprinsa in data de 29.03.2022 a fost destul de violenta, coloana de apa masurand aprox. 12 m inaltime.

Posted by SNAM SA - Societatea Nationala a Apelor Minerale S.A. on Tuesday, 5 April 2022

×
Subiecte în articol: marea subterană fenomen rar eruptie
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close