Antena 3 CNN Actualitate Inedit Mesajul astronautului Thomas Pesquet de pe Staţia Spaţială Internaţională pentru şapte elevi din Paşcani

Mesajul astronautului Thomas Pesquet de pe Staţia Spaţială Internaţională pentru şapte elevi din Paşcani

Mesajul astronautului Thomas Pesquet de pe Staţia Spaţială Internaţională pentru şapte elevi din Paşcani
19 Apr 2017   •   19:46

O echipă formată din 7 elevi de la Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din Paşcani se află printre finalistele competiţiei „Astro Pi“, organizată de Agenţia Spaţială Europeană. 

Experimentul tinerilor din „MiBus researchers“ este rulat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în cadrul unor misiuni ştiinţifice coordonate de astronautul Thomas Pesquet, scrie adevarul.ro.

Din echipa ieşeană fac parte Irina Costaş, Georgiana Druc, Nicuşor Acatincăi, Alexandru Baciu, Andrei Buzatu, Paul Dascălu şi Răzvan Nemţanu, elevi în clasa a IX-a la specializarea „Tehnician Operator Tehnică de Calcul”. Tinerii au fost coordonaţi de profesorul Adrian Tomuş, care până acum i-a ajutat să treacă de probele lansate în cadrul competiţiei. „Cei de la Agenţia Spaţială Europeană ne-au trimis o plăcuţă de achiziţie, de fapt un mini-calculator, cu procesor, memorie şi un modul de senzori- de temperatură, de presiune, de umiditate atmosferică, magnetoscop etc. Au fost trei faze pentru această competiţie. După ce am depus ideea noastră de proiect şi ne-au trimis cei de la ESA acea plăcuţă de achiziţie şi modulul de senzori, am primit două misiuni. O misiune impusă de Agenţia Spaţială, unde trebuia să detectăm prezenţa echipajului de astronauţi, cu ajutorul senzorilor pe care doream noi să-i folosim. A doua misiune era la alegerea echipei având totuşi câteva condiţii. Adică nu aveam voie să folosim camerele video, nici mouse-ul şi trebuia să facem programarea în Python şi durata de rulare a programului trebuia să fie de trei ore“, a explicat profesorul Adrian Tomuş. 

Într-un mesaj postat de Fundaţiei „Raspberry Pi“, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale le-a transmis un mesaj echipelor participante în competiţie. „Mulţumesc tuturor echipelor care s-au înscris în competiţia Astro Pi. Cred că toţi aţi făcut o treabă excelentă. Pentru că au fost candidaturi foarte bune a fost foarte greu să alegem cele mai bune experimente care să fie testate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. În final am ales cele mai bune candidaturi. În următoarele săptămâni voi urmări computerul Astro Pi Ed în timp ce testează codurile“, le-a transmis astronautul care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.  

Pe 15 mai vor fi făcute publice testele experimentelor. Astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spaţiu vor fi trimise echipelor participante, care vor analiza rezultatele. 

×
Subiecte în articol: Agentia Spatiala Europeana
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close