Antena 3 CNN Actualitate Inedit Misterele oraşului antic scufundat de comunişti. Era capitala celui mai puternic trib tracic din Balcani

Misterele oraşului antic scufundat de comunişti. Era capitala celui mai puternic trib tracic din Balcani

Misterele oraşului antic scufundat de comunişti. Era capitala celui mai puternic trib tracic din Balcani
Sursa foto: sursa foto: arachaeologyinbulgaria.com
08 Mai 2019   •   21:00

În adâncurile lacului de acumulare Koprinka, din Bulgaria, se află unul dintre cele mai fascinante situri arheologice subacvatice. Este vorba despre capitala regatului trac al odrisilor, cel mai puternic neam tracic de la sud de Dunăre.

Oraşul este o adevărată comoară arheologică şi există planuri pentru readucerea lui la suprafaţă. În perioada 1940-1950, guvernul comunist al Bulgariei a decis construirea unui baraj pe râul Tundzha şi crearea lacului de acumulare Koprinka lângă Kazanlak. La prima vedere nimic excepţional, având în vedere că toate republicile populare cu regimuri comuniste preferau astfel de mega-structuri uneori cu accente megalomanice. Din punct de vedere arheologic şi cultural, odată cu inundarea zonei de la Koprinka s-a produs o adevărată dramă. Un sit arheologic de o valorare inestimabilă a fost inundat cu bună ştiinţă şi lăsat de aproape 7 decenii la 20 de metri adâncime sub apele lacului de acumulare. Prin intermediul arheologiei subacvatice, specialiştii în domeniu au reuşit să găsească sit-ul sub apă. Este vorba despre un spectaculos şi misterios oraş antic al tracilor odrisi, cel mai puternic trib tracic de la sud de Dunăre, întemeietorii unui regat care a dominat Balcanii câteva secole.

Continuarea, pe Adevărul.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close