Antena 3 CNN Actualitate Inedit Misterul măștii de la Buridava. De ce locul în care a fost descoperită era considerat sacru de geto-daci

Misterul măștii de la Buridava. De ce locul în care a fost descoperită era considerat sacru de geto-daci

Misterul măștii de la Buridava. De ce locul în care a fost descoperită era considerat sacru de geto-daci
Sursa foto: sursa foto: historia.ro
19 Ian 2017   •   14:36

Printre cele mai importante artefacte aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie a Judeţului Vâlcea se află o mască de bronz – o operă de artă religioasă geto-dacică, descoperită în anul 1973 în cetatea de la Buridava.

Puternica fortificaţie geto-dacică, Buridava Dacică, se află amplasată la nord de pârâul Cosota şi în dreapta pârâului Sărata. Staţiunea arheologică este înconjurată de trei vârfuri de deal care, în Antichitate, au fost fortificate și pe care arheologii le-au identificat drept Cetatea 1, Cetatea 2 şi Cetatea 3.

În timpul cercetărilor arheologice au fost descoperite materiale aparţinând mai multor culturi. Cele mai importante artefacte arheologice aparţinând culturii geto-dacice (importuri elenistice şi romane), inclusiv masca de bronz, au fost descoperite în zona „Cetatea 1”. Aceasta este cea mai înaltă dintre cele trei puncte (cca. 600 m altitudine).

În Antichitate ea avea un platou de aproximativ 100 m lungime şi 50 m lăţime. După cercetările arheologice din anul 1974 s-a dovedit că a avut un caracter sacru, coordonatorul săpăturilor, Dumitru Berciu, stabilindu-i denumirea de „Colina sacră de la Buridava”.

Continuarea, pe historia.ro.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close