Antena 3 CNN Actualitate Inedit Misterul reţelei subterane de la Sarmizegetusa Regia. Comuniștii au încercat din răsputeri să țină totul secret

Misterul reţelei subterane de la Sarmizegetusa Regia. Comuniștii au încercat din răsputeri să țină totul secret

Misterul reţelei subterane de la Sarmizegetusa Regia. Comuniștii au încercat din răsputeri să țină totul secret
Sursa foto: foto: wikipedia.org
12 Sep 2016   •   10:46

Un document din Arhive dezvăluie planurile autorităţilor regimului comunist, din urmă cu trei decenii şi jumătate, pentru Sarmizegetusa Regia. Incinta sacră a fostei capitale a Regatului Dac urma să fie dotată cu una dintre cele mai complexe reţele de canalizare, care avea aproape doi kilometri de canale şi zeci de cămine, unele adânci de peste patru metri, scrie adevarul.ro.

O reţea de canalizare complexă, a cărei construcţie a început la începutul anilor 1980, dar care a rămas abandonată, se află în Sarmizegetusa Regia. O parte dintre căminele, rezervoarele şi canalele ei, a cărei existenţă nu era cunoscută până de curând, a fost descoperită în urma unor lucrări de curăţare a vegetaţiei din vecinătatea sanctuarelor dacice. Administratorii sitului UNESCO susţin că reţeaua îşi întinde canalele sub unele monumente, dar în lipsa unor planuri de situaţie, se poate identifica cu greu traseul conductelor şi locul unor cămine.

„Din 2013, de când am început curăţenia în Sarmizegetusa Regia, au fost scoase la iveală aceste „betoane”, unele ca pavaje, altele ca şi canalizare. Această reţea nu a fost funcţională. În arhive nu apar planurile şi poziţionarea acestor canale, iar arheologii nu ştiu nici ei exact ce este cu acestea. Sunt probabil nişte idei abandonate, iar unele dintre aceste canale sunt încă nedescoperite. Majoritatea sunt sub pământ şi este nevoie de cercetări magnetometrice pentru a le identifica. Nu am găsit nici planşele cu planurile, nici ridicările topografice”, a precizat Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia.

Continuarea, pe adevarul.ro.

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close