Antena 3 CNN Actualitate Inedit Moment istoric în România. Regina Elena, acasă după 71 de ani. Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş

Moment istoric în România. Regina Elena, acasă după 71 de ani. Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş

Moment istoric în România. Regina Elena, acasă după 71 de ani. Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeş
18 Oct 2019   •   16:11

Update 16.00:

Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeş, unde va avea loc, sâmbătă, ceremonia de reînhumare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional Otopeni, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, potrivit Agerpres.

La ceremonia religioasă oficiată pe aeroport au luat parte Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, avocatul Ioan Luca Vlad şi Constanţa Iorga, membri ai Casei Majestăţii Sale.

Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Palatul Elisabeta, unde sicriul a fost depus pentru scurt timp în Sala Regilor. În faţa palatului s-au aflat câteva zeci de simpatizanţi ai Casei Regale, care au adus buchete şi jerbe din flori albe, precum şi steaguri tricolore.

Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria s-au recules la catafalc, momentul având un caracter privat. Alături de aceştia s-a aflat Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi şi preoţi.

De la Palatul Elisabeta, cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş, pe traseul Chitila - Titu - Găeşti - Topoloveni - Piteşti.

La Curtea de Argeş, sicriul Reginei-Mamă Elena va fi depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală.

Sâmbătă, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

----------------------------

Update:  Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară, vineri, pe Aeroportul Internaţional Otopeni cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.

La eveniment sunt prezenţi Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Armene, ai Cultului Mozaic şi ai Cultului Musulman.

Sunt prezenţi premierul desemnat Ludovic Orban, premierul demis Viorica Dăncilă, secretarul general al PSD Mihai Fifor, ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ministrul demis al Culturii, Daniel Breaz, oameni de cultură şi artă.

Știrea inițială: Avionul militar "Spartan" care repatriază osemintele Reginei-Mamă Elena a decolat de pe Aeroportul Geneva, anunţă casa regală a româniei.

Sicriul, cu stindardul Reginei-Mamă a fost urcat la bord cu onoruri militare. Românii închid în aceste zile un capitol dureros al istoriei. Osemintele Reginei vor fi depuse la Curtea de Argeş. Mâine, Regina Mamă Elena va fi reînhumată la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, alături de fiul său, Regele Mihai. 

Antena 3 va transmite în direct toate momentele de importanţă istorică.

Regina se întoarce, dincolo de moarte, la țara ei, la Coroana ei, la ce a avut mai de preț, dragostea și încrederea în România. 

Rămăşiţele Reginei-Mamă Elena vor fi aduse din Laussane de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române la ora 12. Timp de 45 de minute, sicriul va fi depus în Sala Regilor, de la Palatul Elisabeta din Capitală, unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Astfel, în mod simbolic, sicriul va fi trimis spre Curtea de Argeş exact din locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. 

Publicul nu va avea acces în palat. Dar îşi va putea lua rămas bun de la Regina Mamă Elena în localităţile în care cortegiul funerar va încetini în Chitila, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. E un moment simbolic, e un moment pe care şi Regele Mihai l-a dorit şi l-a aşteptat atâţia ani. 

Regina-Mamă Elena a murit în exil, la Lausanne, în 1982, când România se afla sub dictatura comunistă. În memoria sa, Familia Regală anunţă trei zile de doliu. 
 

Imagini emoţionante de la slujba religioasă dedicată Reginei Elena:

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena, în drum spre Palatul Elisabeta din Capitală:

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close